România acordă 250.000 euro pentru presa independentă și societatea civilă din Republica Moldova

Cornelia Cozonac
11/11/2020

România acordă 250.000 euro pentru presa independentă și societatea civilă din Republica Moldova. Guvernul Orban va acorda, prin Ministerul Afacerilor Externe de la București, „o contribuție voluntară în valoare de 250.000 euro în scopul implementării de proiecte în sprijinul societății civile și al presei independente din Republica Moldova”. Recent, Guvernul Orban a acordat o asistență similară presei independente din Belarus.     

Despre aceasta a anunțat deputatul român Adrian Matei Dobrobvie, căruia îi aparaține inițiativa. „Am militat constant în acești patru ani pentru finanțarea presei independente și de calitate din Republica Moldova de către România, pentru crearea spațiului informațional comun și combaterea propagandei rusești dincolo de Prut. Am propus înființarea unui Fond de Cooperare și Coeziune Mass-media România-R. Moldova, în cadrul Agenției de cooperare internațională pentru dezvoltare (RoAid)„, scrie Adrian Matei Dobrovie pe pagina sa oficială.

„După ce Ministerul român de Externe a alocat fonduri pentru mass-media și societatea civilă din Belarus în contextul evoluțiilor recente legate de alegerile prezidențiale și proteste, am propus conducerii MAE să facă la fel și pentru R. Moldova, alocând fonduri din bugetul RoAid prin European Endowment for Democracy. Mă bucur foarte mult că MAE a fost deschis acestei sugestii și va acorda „o contribuție voluntară în valoare de 250.000 euro în scopul implementării de proiecte în sprijinul societății civile și al presei independente din Republica Moldova”.

Prin această decizie, guvernul Orban demonstrează încă o dată că susține democratizarea și europenizarea Republicii Moldova și acționează direct în sprijinul cetățenilor acesteia”, menționează deputatul român.

Mai multe medii de informare și organizații de media din Republica Moldova au susținut propunerea deputatului român Adrian Matei Dobrovie privind crearea un fond de susținere a mass-media din Republica Moldova și au sugerat Guvernului de la București ca un asemenea program să fie desfășurat în condiții de maximă transparență și șanse egale pentru potențialii beneficiari. iar principalul criteriu de selecție a proiectelor să fie calitatea produsului jurnalistic, în conformitate cu normele deontologice și bunele practici europene, și neafilierea politică a instituțiilor media.  

Cornelia Cozonac
11/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii