fbpx

Foști consilieri ai lui Dodon, o ex-viceministră vizată într-o cauză penală și o cetățeancă a Rusiei de 28 de ani. Cine sunt noii miniștri din Guvernul Chicu

Cinci noi miniștri din Guvernul condus de Ion Chicu au depus luni jurământul în fața șefului statului. Olga Cebotari – viceprim-ministră pentru Reintegrare; Anatol Usatîi – ministrul Economiei și Infrastructurii; Aurel Ciocoi – ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Victor Gaiciuc – ministrul Apărării; și Lilia Pogolşa, ministra Educației – Culturii și Cercetării, au fost desemnați după ce Ion Chicu a cerut revocarea predecesorilor lor, instalați în funcții la propunerea PDM.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu excepția Olgăi Cebotari, ceilalți sunt nume „vechi” care au mai trecut prin fruntea ministerelor. De altfel, trei dintre noii miniștri (Anatol Usatîi, Aurel Ciocoi și Victor Gaiciuc) s-au întors în funcție în același Guvern Chicu, după ce au fost înlocuiți chiar de miniștrii propuși de PDM, revocați luni din funcție.

ZUGO a răsfoit în biografiile noilor membri ai Guvernului.

Vezi și: Nume noi și nume vechi. Chicu i-a înaintat lui Dodon cinci candidaturi pentru înlocuirea miniștrilor de la PDM

Vicepremier pentru Reintegrare la 28 de ani. O cetățeancă a Rusiei se va ocupa de diferendul transnistrean

Foto: zonadesecuritate.md

Cea mai tânără membră a Guvernului Chicu a devenit Olga Cebotari. În vârstă de 28 de ani, aceasta a devenit viceprim-ministră pentru Reintegrare, după ce a fost reprezentantă a Guvernului în Comitetul Executiv al CSI.

Ea este director general al Organizaţiei Obşteşti „Centrul de susţinere a tineretului din Moldova” din oraşul Moscova, Rusia, dar și membră a Comisiei pentru susţinerea diasporei din cadrul Consiliului Societății Civile al Președinției.

Potrivit zonadesecuritate.md, pentru prima dată Olga Cebotari a părut în presă după o investigație în care s-a descoperit că în 2019 Partidul Socialiștilor au transformat ambasada Republicii Moldova la Moscova în biroul sediului electoral pentru alegerile parlamentare din februarie. Cel puțin, acest lucru rezultă din verificarea efectuată de MAEIE în misiunea diplomatică. Verificarea a fost confirmată de secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Valeriu Rusu.

Atunci surse din delegația care verifică ambasada au declarat că unul dintre birourile din clădire este închiriat de o organizație, care se presupune că se ocupă de probleme legate de diaspora, dar este de fapt aripa tinerilor a PSRM.

Organizație condusă de Olga Cebotari, care pe parcursul activităților sale a fost angajată în campanii pre-electorale în favoarea PSRM. De asemenea, ea a coordonat activitatea unui centru de apeluri înființat pentru diaspora moldovenească.

Olga Cebotari a scris în CV-ul său că deține cetățeniile Republicii Moldova și Federației Ruse și că limba ei maternă este româna.

În noua funcție, Cebotari va fi responsabilă de realizarea politicilor în domeniul reintegrării ţării şi desfăşurarea procesului de consultări şi negocieri pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

Contestat de veterani, dar revenit la șefia Ministerului de Externe

Foto: Igor Dodon

Aureliu Ciocoi a revenit în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene după o pauză de circa jumătate de an. Acesta face parte din seria de consilieri ai lui Igor Dodon de la Președinție, „delegați” la Guvern.

În februarie 2020, în timpul exercității funcției de ministru de Externe, Ciocoi a fost implicat într-un scandal public, după ce a declarat că armata rusă ar fi intervenit în războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”. Această afirmație i-a determinat pe mai mulți veterani să-i ceară demisia și chiar a provocat proteste.

Mai mult, deputați din opoziție au cerut demiterea acestuia din funcție și chiar au înregistrat o moțiune simplă împotriva activității sale.

Constat că din păcate expresia pe care am făcut-o la conferința de presă a fost interpretată atât de eronat, greșeala mea fiind că nu am dus gândul meu până la capăt. Lucru care a mers atât de departe, încât s-au simțit jigniți veteranii războiului de pe Nistru. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima profundul meu respect față de ei, față de oamenii care au luptat, care și-au „vărsat sângele” și foarte mulți dintre ei și-au pierdut viața”, a explicat atunci Aureliu Ciocoi.

În perioada 1996-2000, Ciocoi a deținut mai multe funcții la MAEIE.

Din 1998 până în 2001 a fost șef al Secţiei Consiliul Europei din cadrul Direcţiei Integrare Europeană, iar în perioada 2005-2007 – şef al Direcţiei Consiliul Europei şi Drepturile Omului în cadrul Departamentului Cooperare Multilaterală.

În iunie 2010, acesta a fost numit în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Germania, iar în 2015 a fost numit ambasador în China.

Înainte de învestirea Guvernului Chicu în noiembrie 2019, unde a fost minitru de Externe, Ciocoi a fost consilier la Președinția Republicii Moldova.

În vizorul procurorilor pentru o presupusă „îmbogățire ilicită”

Foto: agora.md

Noua ministră a Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, a fost viceministră a Educației în cadrul Guvernului Filip, în perioada mai-noiembrie 2017. Ea s-a mai aflat în această funcție pe vremea guvernării PCRM, în anii 2002-2003, când ministerul era condus de Gheorghe Sima, iar Guvernul – de Vasile Tarlev.

După plecarea din Guvernului Filip, Pogolșa a revenit în postura de directoare a Institutului de Științe ale Educației, funcție pe care a mai deținut-o anterior (din 2008).

În septembrie 2019, portalul moldovacurata.md scria că Procuratura Anticorupție are în gestiune, de aproape trei ani, o cauză penală pornităpentru „îmbogățire ilicită”, persoana vizată fiind Lilia Pogolșa.

Procurorii însă nu au anunțat ce anume a servit temei pentru pornirea cauzei penale. Potrivit sursei citate, se știe doar că investigațiile ar viza și un imobil din Rusia și că până acum, la aproape trei ani, nu există nici un progres în investigații, iar Lilia Pogolșa nu a fost audiată.

Însăși funcționara a refuzat atunci să comenteze bănuiala de îmbogățire ilicită și a expediat, în schimb, un certificat de cazier judiciar.

Cauza penală a fost pornită în luna februarie 2017, iar 7 luni mai târziu Procuratura Anticorupție informa că, împreună cu CNA, „în urma verificărilor și investigațiilor”, efectuează acțiuni de urmărire penală. Lilia Pogolșa nu ar fi avut niciun statut în dosar și, respectiv, nu fusese pusă sub învinuire.

Contactat de ZUGO, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a confirmat că Lilia Pogolșa este vizată într-o cauză penală, însă nu ne-a putut oferi mai multe detalii, spunând că urmează să se documenteze în acest sens.

Lilia Pogolșa este doctor habilitat în pedagogie și profesor universitar.

Victor Gaiciuc – unul dintre preferații președintelui Dodon

Foto: agora.md

Victor Gaicuc s-a întors la șefia Ministerului Apărării, la șapte luni după ce a fost înocuit cu reprezentantul PDM, Alexandru Pînzari.

Tatăl finului lui președintelui Igor Dodon, Victor Gaiciuc s-a aflat în ultima perioadă în anturajul șefului statului, mai cu seamnă prin funcții pe care acesta le-a deținut.

Dodon și Gaiciuc au putut si observați adesea împreună la evenimente publice. În august 2017, șeful statului l-a decorat pe Gaiciuc cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție în stat.

Gaiciuc a acces în Parlament în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, pe lista electorală a PSRM.

La fel ca Aureliu Ciocoi, și el a ajuns în Guvern din postura de consilier al președintelui Dodon, pe care-l consilia în domeniul apărării și securității naționale. Gaiciuc a fost și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Victor Gaiciuc a fost numit viceministru al Apărării în 1997, iar patru ani mai târziu devine ministru al Apărării în Guvernul Tarlev, instalat după venirea la putere a PCRM.

Ulterior, este avansat în gradul de general.

Este demis în 2004, ca în 2005 să fie numit ambasador în Belgia și reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

Ministru – secretar de stat – ministru în Guvernul Chicu

Foto: gov.md

Și Anatol Usatîi se numără printre miniștrii care au revenit în funcție după o pauză de șapte luni. Acesta a ocupat, în perioada noiembrie 2019-martie 2020, funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii în același Guvern condus de Ion Chicu.

În 1998, Usatîi a devenit specialist în dezvoltarea drumurilor la Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, ocupând ulterior funcţii la Administraţia de Stat a Drumurilor, dar şi în cadrul unor unităţi de implementare a proiectelor de reparaţie a drumurilor.

Între 2010-2015 a fost directorul proiectului „Reabilitarea Drumurilor”, implementat de Instituția publică „Fondul Provocările Mileniului Moldova” și care prevedea reabilitarea drumului naţional Sărăteni-Soroca.

În 2015 a fost numit viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, apoi viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ulterior ajungând secretar de stat la Ministerul Economiei. După demisia Guvernului Filip a devenit prim-viceguvernator al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

Deși în martie 2020 a fost înlocuit cu Sergiu Răilean, ministru propus din partea PDM, Anatol Usatîi a rămas într-o funcție de conducere la minister. Acesta a fost numit în funcția de secretar de stat.

Citește și: video | Dimineața – revocarea, la amiază – numirea. Noii miniștri ai Guvernului Chicu au depus jurământul

Articole asemănătoare

Back to top button