image
Sursa foto: Adevărul

De ce nu se rezolvă diferendul transnistrean? Nantoi: „De el au nevoie contrabandiștii și cei care le oferă paravan politic”

Subiectul diferendului transnistrean a iscat discuții aprinse în cadrul unei emisiuni de dezbateri de la Jurnal TV la care au participat reprezentantul candidatului PAS Maia Sandu, deputatul Oazu Nantoi și reprezentantul candidatului Igor Dodon, socialistul Grigore Novac.

Deputatul socialist Grigore Novac a ironizat că Oazu Nantoi fiind „expert în problematica transnistreană” timp de 30 de ani de când e prezent în politică nu a reușit să soluționeze diferendul transnistrean. „Am auzit declarațiile acide ale deputatului Igor Grosu care a numit în ziua alegerilor cetățenii RM de pe malul stâng al Nistrului „separatiști”. Întrebarea e cum veți soluționa diferendul transnistrean în caz că Maia Sandu va ajunge președinte cu o astfel de retorică acidă?”, s-a interesat deputatul socialist.

În replică, Oazu Nantoi a accentuat că „într-adevăr este expert în problematica transnistreană”, dar conflictul nu este soluționat pentru că el nu are loc între oamenii de rând de pe cele două maluri ale Nistrului, ci este perpetuat de cei care se îmbogățesc pe seama nenorocirii acestora.

„Diferendul nu se rezolvă în primul rând din cauză că există cârdășie între oamenii corupți de pe malul drept și de pe malul stâng. După plecarea Guvernului Sandu contrabanda prin segmentul transnistrean a revenit la volumul tradițional și acest fapt vorbește despre aceea că Igor Dodon asigură paravanul politic al contrabandiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului, contrabandiști care au grijă ca acest conflict să nu fie soluționat. Soluționarea conflictului presupune efortul conjugat al tuturor, un dialog sincer între cetățenii de pe cele două maluri, fără să se implice cei care scot bani din nenorocirea oamenilor”, a spus Oazu Nantoi.

Grigore Novac a fost de părere că Oazu Nantoi a evitat să dea un răspuns franc la întrebarea de ce Igor Grosu a utilizat „retorica acidă”.

În replică, Nantoi a sugerat că ce folos de retorica „blândă” și cele șase întâlniri ale lui Igor Dodon cu liderul autoproclamat de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, din moment ce acesta nu a făcut nimic pentru a-și elibera măcar prietenul, pe liderul comuniștilor de la Tiraspol Oleg Horjan, care l-a susținut în campania electorală din 2016.

Oleg Horjan a fost condamnat de regimul neconstituțional la șase ani de închisoare: „Ce a făcut Dodon ca să-și elibereze prietenul? Nimic. Lăsați într-o parte „declarațiile acide”, pentru că acum vedem cum prin satele Moldovei sunt distribuite pliante cu atacuri calomnioase, falsuri la adresa Maiei Sandu. Nici un argument, numai minciuni și murdărie! Vă asigur că dacă Maia Sandu va ajunge președinte țara va fi reîntregită și acest lucru se va produce în aplauzele întregii lumi”, a spus Oazu Nantoi.

Amintim că anterior și primarul de Bălți Renato Usatâi, a declarat că contrabanda de țigări prin schema Duty Free din Transnistria, creată și controlată de fostele autorități PDM, stopată pe timpul Guvernului condus de Maia Sandu, a fost reluată în februarie 2020 și ar fi controlată de președintele Igor Dodon și actualul Guvern.

Noutăţile partenerilor

comentarii: