image
Sursa foto: jurnal.md

Pentru cine vor vota Platon, Andronachi, Șor și Plahotniuc

Dacă cineva s-ar fi gândit acum un an sau doi că Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Ilan Șor sau Vladimir Plahotniuc vor fi animați de vreun interes comun, s-ar fi lăsat cu siguranță foarte rapid păgubaș. Între Platon și ultimii trei era creată o falie aproape imposibil de traversat. Lucrurile s-au schimbat însă, iar azi marii bandiți ai patriei, fie că-s ei acasă sau reprezintă „diaspora”, au un interes comun - perpetuarea sistemului care i-a făcut putred de bogați pe seama poporului.

Veaceslav Platon

În prezent, Platon este unul dintre cei mai interesați infractori ca Igor Dodon să rămână președinte și după 15 noiembrie. Condamnat deja în 2 dosare, la 18 și 12 ani de închisoare, Platon figurează încă într-o duzină.

Deși procurorul general Alexandr Stoianoglo i-a anulat cele două sentințe, motivându-le prin pretextul unor dosare politice intentate de Plahotniuc, Platon nu a scăpat de probleme, în condițiile în care cele două dosare în care a fost condamnat sunt trimise la rejudecare. Oricât de mult substrat politic ar fi existat în dosarele în care a fost condamnat sau în restul, este evident că Platon este un infractor periculos, iar o justiție liberă nu poate să-l mai lase pe mult timp la libertate.

Mai ales că de când a ieșit din pușcărie, mai multe concidențe ciudate au avut loc. Rând pe rând, mai mulți complici de-ai săi, care figurau în diferite dosare și erau dați în căutare internațională, s-au întors acasă, iar acum se află doar sub control judiciar.

Judecătorii vinovați de emiterea unor decizii ilegale în dosarul „Laundromat”, au scăpat toți basma curată. Ba mai mult, 5 dintre ei au revenit în sistem și vor primi câte mai bine de un milion de lei fiecare, „despăgubiri” pentru perioada în care nu au activat.

Unul dintre executorii judecătorești din „Laundromat” a fost achitat, deși existau suficiente probe că acesta spălase miliarde de dolari, bani murdari din Rusia, prin băncile lui Platon de aici.

Este foarte aproape să-și readucă Moldasig sub control, companie pe care a fost acuzat că a furat-o de aproape 200 de milioane de lei, iar pentru asta și fost condamnat la 12 ani de pușcărie.

Cere despăgubiri de 300 de milioane de dolari de la fostul procuror-șef Anticorupție, Viorel Morari, acuzându-l că din cauza lui a pierdut acțiuni pe care le estimează la această sumă, din mai multe companii și bănci. Iar dacă Morari va fi condamnat și este evident că nu are de unde să-i întoarcă această sumă, atunci următorul pas va fi recuperarea prejudiciului de la stat, după cum a relatat presa.

Așadar, Veaceslav Platon, după 4 ani de pușcărie, nu doar că se bucură de libertate, dar este din ce în ce mai influent.

Igor Dodon + un vot.

Vladimir Andronachi

Andronachi este unul dintre „copiii” lui Vladimir Plahotniuc. Crescut de mic de oligarh și pus „smotreașii” la Metalferos încă din anii 2000, el s-a „dezvoltat” alături de mentorul său, devenind unul dintre principalii experți în „tranzacții”.

Astăzi este unul dintre capii schemei cu contrabanda de țigări, care practic dispăruse în timpul guvernării Sandu și a revenit la cote maxime în 2020.

Andronachi, care a lipsit 4 luni de la ședințele de Parlament, între iunie-sfârșit de septembrie 2019, este astăzi, alături de Eugeniu Nichiforciuc, și unul dintre „curatorii” carierelor de piatră din țară.

Astăzi mai este și cel care a revenit la gestionarea schemelor de la Metalferos, companie jefuită de miliarde în ultimii 15 ani, perioadă în care director financiar acolo a fost nimeni altul decât nașul lui Igor Dodon - Serghei Catană.

Iar recent l-am deconspirat din încercarea de a efectua un atac raider asupra consulatului Republicii Moldova din Odesa, evaluat la două-trei milioane de dolari, pe care a vrut să-l ia la schimb cu o casă din același oraș, cumpărată cu 90 de mii de dolari.

Andronachi, fugar toată vara anului trecut, astăzi a devenit poate chiar mai influent decât în perioada domniei lui Plahotniuc.

Igor Dodon + încă un vot.

Ilan Șor

Șor este cel care până recent era cel mai gălăgios contestatar al lui Igor Dodon. Îi organiza acestuia proteste prin fașa Președinției, iar Tauber și Ulanov îl acuzau de toate relele.

Brusc, lucrurile s-au schimbat de prin luna august, când au acvut loc mai multe mișcări ciudate în jurul Aeroportului, despre care zic experții, îl favorizează doar pe Ilan Șor, indiferent de deznodământ.

Odată cu începerea campaniei electorale, Șor și colegii săi în general nu au mai pronunțat numele lui Igor Dodon, În schimb, Marina Tauber și Reghina Apostolova au scăpat de dosarele penale din dosarul privind jaful din sistemul bancar.

Mai nou, Șor i-a asigurat lui Dodon o majoritate parlamentară, creând așa-zisa „Platformă Pentru Moldova” cu transfugii care l-au părăsit pe Candu.

Iar vinerea trecută a lansat un atac dezlănțuit la adresa Maiei Sandu, transmițând încă un semnal clar celor 87 de mii de oameni care au votat-o pe Violeta Ivanov în primul tur, că ar trebui să-și îndrepte atenția spre Igor Dodon la 15 noiembrie.

Dosarul penal al lui Șor este prelungit la infinit, fără a mai avea vreo finalitate. Mai mult decât atât, mai multe surse de-ale mele susțin că acum se negociază un troc între Șor și Dodon, de genul celuia în cazul Botnari și profesorii turci. Șor ar urma să întoarcă o parte din prejudiciul în urma jafului din sistemul bancar, iar în schimb să primească o pedeapsă blândă, cel mai probabil cu suspendare.

Igor Dodon + al treilea vot.

Vladimir Plahotniuc

Plahotniuc ar fi putut să-l distrugă pe Dodon dacă și-ar fi dorit pentru vreo clipă acest lucru, cu adevărat. Ar fi făcut exact așa cum promitea, în mai-iunie, finul său Andrian Candu, care-l amenința pe Dodon că nici măcar nu va ajunge să candideze la prezidențiale din cauza probelor pe care urmau ei să le prezinte.

Imaginea cu sacoșa, scoasă în mai, l-a clătinat rău de tot pe Dodon. Dar aia a fost doar pentru a-l readuce la masa de negocieri. Lucru care, în mod evident s-a și întâmplat la cum au decurs ulterior lucrurile.

Plahotniuc deține o întreagă filmotecă cu astfel de imagini, în condițiile în care relațiile sale cu Dodon se pornesc încă de la mijlocul anilor 2000. Doar declarația finului Candu, că în noaptea alegerilor din 2016 Dodon a fost la Plahotniuc, împreună cu soția sa, pentru a-i mulțumi pentru victorie, cât ar face să fie probată prin imagini. Și doar nu e nimeni atât de naiv să creadă că Plahotniuc nu a filmat așa ceva.

Sau unul dintre episoadele din „banii pentru proteste”, pentru votarea lui Timofti și câte și mai câte situații compromițătoare.

Dar nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. În schimb, Plahotniuc i-a pus lui Dodon la dispoziție tot trustul său de televiziune, acolo unde acesta se simte ca acasă când este invitat, fiind favorizat în mod evident și în știri.

Iar mai nou, le-a permis celor 5 transfugi de la finul Candu să se mai rostogolească o dată, acum în tabăra lui Șor, pentru a asigura o eventuală majoritate după alegeri.

Astăzi niciun bun de-al lui Plahotniuc, din Moldova sau din străinătate, nu a fost confiscat, chiar dacă unele de la Chișinău se află de ceva vreme sub sechestru.

Mai mult decât atât, în itinerarul său prin România Turcia, Cipru și Emirate, Plahotniuc nu a fost deranjat absolut deloc. Cererea de extrădare a ajuns la Ankara abia după ce acesta plecase în Cipru, iar Stoianoglo a anunțat că l-a dat în căutare în Arabia Saudită, deși el fusese, de fapt, în Emiratele Arabe Unite.

Astăzi niciun apropiat al lui Plahotniuc nu are vreo problemă cu legea la Chișinău. Și chiar dacă el este pomenit periodic de Stoianoglo prin conferințe de presă, deocamdată își duce destul de liniștit zilele prin nisipurile din Golf.

Libertatea lui Plahotniuc, în mod evident, este dependentă de corupția din justiția de la Chișinău și menținerea lui Igor Dodon la putere. O justiție coruptă poate fi convinsă să acționeze în așa fel încât doar să zădărnicească o extrădare. Extrădare care, cerută de „pro-rusul” Dodon, ar putea fi utilizată pe post de pretext de avocații lui Plahotniuc, care ar califica-o drept persecuție politică.

Și votul cu numărul patru merge la Igor Dodon.

În apele tulburi se pescuiește mai bine

E o lege nescrisă. Chiar și mafiile italiene, cartelurile de droguri mexicane sau columbiene, măcinate de conflicte interne adânci, deseori soldate cu zeci de morți și sute de răniți, se uneau atunci când întrevedeau un pericol comun.

Iar apoi se căsăpeau între ele, în continuare, distrugând statul, instituțiile, corupând totul, de la politică și până la justiție.

Alex Cozer

Noutăţile partenerilor

comentarii: