image
Sursa foto: jurnal.md

În timp ce locuitorii din Cupcini beau apă cu nămol, socialiștii de acolo repară biserici cu bani alocați pe furiș

Pentru un metru cub de apă murdară, cu pietre și nămol, localnicii din orașul Cupcini, raionul Edineț, achită lunar circa 40 de lei. Consiliul raional socialist strânge din umeri și de zeci de ani nu rezolvă problema apei potabile. În schimb, în ajunul alegerilor prezidențiale, după vizita în teritoriu a lui Igor Dodon, consiliul a alocat pe furiș circa 300 de mii de lei pentru reparația a două biserici, menționând că: „Am găsit bani, pentru că noi considerăm că biserica educă oamenii. Ce să facă enoriașii când au apă neagră în robinete? Oamenii credincioși trebuie să aștepte până noi vom face ceva.”

Zilnic, locuitorii orașului Cupcini își distrug sănătate, consumând apa de la robinet care este în două cu nămol. Jurnal.md a relatat în repetate rânduri despre calitatea apei din această regiune și despre plângerile oamenilor care suferă de mai bine de zece ani, iar organele competente își pasează vina reciproc și nu fac nimic pentru a soluționa problema.

La sfârșitul lunii ianuarie, Boris Popov din Edineț a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu boilerul plin cu noroi din cauza apei de la robinet. Kilograme de noroi a scos din rezervorul pentru încălzirea apei. Oamenii din această regiune au obosit să se plângă pe calitatea apei, pentru care achită lunar circa 40 de lei per metru cub. Atât consilul raional, cât și primăria orașului Edineț, dau mereu vina pe lipsa resurselor financiare.

Alexandru Burlacu are 80 de ani. Bătrânul este nevoit să care apă de la fântână, dar și aceasta este plină de impurități. Iar pentru grădină, bărbatul strânge apă de ploaie.

Câteodată, când deschid robinetul, curg chiar impurități negre. În afară de asta, noi nu avem apă bună nici în fântână. Strâng apa în butoaie. Trei butoaie și un vas plin cu apă de ploaie. Când am nevoie iau apa de acolo și mă băiesc, așa cu această apă mai puțin mă folosesc, urât”, a declarat Alexandru Burlacu, locuitor or. Cupcini, pentru nordnews.md.

După vizita lui Dodon, consiliul a alocat pe furiș bani pentru reparația a două biserici

Circa 300 de mii de lei au fost alocați pentru reparația a două biserci imediat după vizita în teritoriu a lui Igor Dodon, asta în timp ce oamenii beau apă cu nămol.

„Minunea” s-a întâmplat la o săptămână după vizita lui Igor Dodon la una dintre biserici și după discursul înflăcărat al preotului. Atunci Consiliul local de la Cupcini a decis să aloce 30 de mii de lei, pentru reparație.

În decizia din 16 octombrie 2020, această suma este ascunsă, astfel că locuitorii orașului nu văd câți bani au fost repartizați bisericii în timpul campaniei electorale. Secretara Consiliului local, Ludmila Magu, a precizat că digitizarea sumei a fost o eroare tehnică, scrie moldovacurata.md. Cea de-a doua biserică din Cupcini, care a primit de la Primăria Cupcini 150 de mii de lei, urmează să primească și de la Consiliul Raional o altă sumă. Mai exact, Consiliul Raional Edineț a propus, tot la 16 octombrie, ca acestei biserici să i se aloce din sursele raionale 100 de mii de lei.

Nicolae Melnic, președintele raionului Edineț, membru al PSRM, afirmă că banii alocați nu au legătură cu această campanie electorală. Consilierul raional al Blocului ACUM, Ion Tartan, îl contrazice pe Nicolae Melnic și spune că, de fapt, banii nu erau planificați pentru biserică, iar propunerea a apărut spontan.

Primarul orașului Cupcini, Ivan Ostaficiuc, a fost ales pe listele PSRM la alegerile locale din toamna anului trecut. Ostaficiuc, pasează problema calității apei întreprinderii „Apă-Canal Edineț”, iar despre banii alocați biserciilor, punctează: „Conducerea locală, adică noi, la consiliu am găsit bani, pentru că noi considerăm că biserica educă oamenii... Ce să facă enoriașii când au apă neagră în robinete? Oamenii credincioși trebuie să aștepte până noi vom face ceva”.

Pentru reabilitarea sistemul de alimentare cu apă în orașul Edineț și în orașul Cupcini e nevoie de peste 9 milioane de euro, până atunci oamenii vor bea apă cu nămol, iar autoritățile publice locale vor repara biserici, vor ține discursuri înflăcărate și își vor aduna averi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: