image
Sursa foto: jurnal.md

DOC // Cum procurorii lui Plahotniuc l-au scos pe Dodon de sub urmărire penală în cazul Energo-Partner Kft

În anul 2008 Igor Dodon și Zinaida Greceanâi prin intermediul unei firme căpușe Energo-Partner Kft, ar fi pus la cale o schemă de importat a energiei, în rezultatul căreia, consumatorii au fost prejudiciaţi cu 14,5 milioane dolari. Un procuror care-l servea pe Vladimir Plahotniuc în doar o lună a dispus încetarea cauzei penale, ajutându-i pe Dodon şi Greceanâi să scape de răspundere. Declarațiile au fost făcute de către analistul în domeniul energetic şi financiar-bancar Sergiu Tofilat și fostul director ANRE, Victor Parlicov în cadrul unei conferințe de presă.

Doar în perioada mai-decembrie 2008 firma Energo-Partner Kft a obţinut un profit de 14,5 milioane dolari pe diferenţa de preţ la energie. Oricine doreşte, poate verifica aceste date din informaţia prezentată de ANRE, susține Sergiu Tofilat. Acesta menționaeză că pe 31.10.2017 a depus o plângere la procuratură, care a iniţiat o cauză penală. Procurorul Lilian Bacalâm, care-l servea pe Plahotniuc, în doar o lună a dispus încetarea cauzei penale, ajutându-i pe Dodon şi Greceanâi să scape de răspundere.

Plângerea depusă la procuratură în 2017:

Răspunsul procurorului Bacalâm despre iniţierea procesului penal:

Scrisoare către procuratură în Septembrie 2020 şi răspunsul lor despre încetarea procesului penal:

Contestarea ordonanţei lui Bacalâm:

Cum funcţiona schema şi care persoane erau implicate

Potrivit documentelor obţinute de la ANRE, până în aprilie 2008 Moldova a importat energie direct de la furnizorul din Ucraina – compania Укринтерэнерго, la preţul de 4 cenţi pentru 1 kilowatt.

În urma „negocierilor” purtate în Kiev de Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei, începând cu luna mai 2008 în schema de import a energiei apare un intermediar – firma Energo-Partner Kft. Dodon a fost numit şeful grupului de negociere prin Dispoziţia nr. 32 din 21 aprilie 2008, semnată de Zinaida Greceanâi, care deţinea funcţia de prim-ministru, explică expertul.

Contractul l-a semnat Alexandr Gusev, care era atunci director la Energocom, întreprindere în subordinea Ministerului Economiei condus de Dodon. După asta Gusev a fost promovat la Moldovagaz.

Din luna mai 2008 acest intermediar, Energo-Partner Kft, furniza 30% din energie la un preţ mai mare, de 5,3 cenţi pentru 1 kilowatt. Restul 70% de energie era importată direct de la Укринтерэнерго, la preţul de 4 cenţi pentru 1 kWh, menționează Tofilat.

Din luna iulie firma-căpuşă livra deja 72% din energie la preţ mai scump, iar din octombrie a ridicat preţul de la 5,3 la 5,8 cenţi pentru 1 kWh.

Doar în perioada mai-decembrie 2008 firma Energo-Partner Kft a obţinut un profit de 14,5 milioane dolari pe diferenţa de preţ la energie. Oricine doreşte, poate verifica aceste date din informaţia prezentată de ANRE, spune expertul.

Mai mult ca atât, experții susțin că Igor Dodon a recunoscut la o emisiune că el personal a negociat contractul, că ar fi fost condiţii foarte bune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: