image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Dodon, printre puținii lideri politici care nu l-au felicitat pe Biden; La Lukașenko s-a îmbulzit în top 3

Majoritatea liderilor mondiali l-au felicitat deja pe Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA, însă unii au ieșit în evidență prin ezitarea lor. Printre ei și președintele în exercițiu Igor Dodon, cel care nu s-a remarcat prin ezitare atunci când a fost vorba despre Aleksandr Lukașenko, fiind printre primii trei care l-au felicitat în urma controversatei sale victorii în Belarus.

Președintele RM, Igor Dodon

Acum patru ani, la fel ca și Putin, Igor Dodon s-a grăbit să-l felicite pe Donald Trump pentru victoria la alegerile prezidențiale.

„America se îmbracă în roșu. Americanii au ales un președinte puternic, conservator, adept al valorilor creștine, care pledează pentru relații de prietenie cu Rusia. Victoria lui Trump este victoria cetățenilor americani asupra dezmățului liberal care a erodat temelia societății și a Statelor Unite. Americanii au înțeles că trebuie să-și păstreze valorile, tradițiile și țara. Și trebuie să promoveze o politică mai puțin agresivă în lume, o politică de apropiere de Est și de Federația Rusă în mod aparte. Așa va fi și în Moldova după 13 noiembrie. Socialiștii vor învinge, împreună cu cetățenii țării”, a fost mesajul lui Igor Dodon din 2016.

Tot grăbit cu felicitările a fost și în cazul controversatei victorii a lui Aleksandr Lukașenko în Belarus. În timp ce aproape o lume întreagă a contestat victoria regimului Lukașenko, Igor Dodon a fost printre primii, de rând cu Putin și Xi Jinping, care l-au felicitat pe liderul de la Minsk.

Cât despre ezitarea sa în cazul noului președinte SUA, politologul Dionis Cenușă a comentat: „Igor Dodon putea să-l felicite pe Joe Biden cu victoria, dar nu prea o poate face, deoarece acesta l-a detronat pe Trump. Reticența lui Dodon era prognozabil, având în vedere că Putin încă nu a făcut-o”.

Președintele rus Vladimir Putin

În urmă cu patru ani, Putin a fost printre primii care l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile din SUA, dar de data aceasta nu a existat niciun tweet, mesaj sau apel telefonic către Biden. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că motivul întârzierii a fost provocările legale lansate de campania Trump.

„Credem că ceea ce trebuie făcut ar fi să așteptăm rezultatul oficial al alegerilor”, a declarat el reporterilor.

Biden este un critic vocal al Moscovei și a identificat recent Rusia ca fiind cea mai mare amenințare pentru America. Trump a criticat rareori Rusia sau pe Putin, iar Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe Trump.

Ministrul eston de interne Mart Helme

Helme și-a anunțat demisia luni după ce el și fiul său, ministrul finanțelor Martin Helme, au făcut acuzații cu privire la frauda pe scară largă în alegerile din SUA într-o emisiune radio de duminică. Helme a repetat, de asemenea, acuzații de corupție nedovedite împotriva lui Biden și a fiului său Hunter.

Fiul său a spus că „toți oamenii normali ar trebui să vorbească” despre presupusele fraude.

„Nu are rost să vorbim despre niciun fel de democrație sau despre statul de drept dacă alegerile pot fi atât de grosolan, atât de flagrant și masiv trucate”, a adăugat el. Ambii sunt membri ai Partidului Popular Conservator de extremă dreapta. Premierul Juri Ratas i-a criticat pe cei doi politicieni și l-a felicitat pe Biden.

Dar el a încetat să-i concedieze, susțin criticii, pentru că se bazează pe sprijinul partidului lor pentru a rămâne la putere.

Helme senior a declarat că demisionează din cauza „calomniei” cu care se confruntă în mass-media estonă.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro

Bolsonaro este adesea considerat a fi un aliat al lui Trump, atât de mult încât a fost descris ca „Trump al tropicelor”. Prin urmare, ezitarea de până acum a liderului brazilian de a-l felicita pe Biden nu este o surpriză.

El s-a confruntat cu fostul vicepreședinte în trecut, descriind apelul său în timpul unei dezbateri electorale în care preciza nevoia ca SUA să forțeze Brazilia să protejeze mai bine pădurea tropicală amazoniană drept „dezastruoasă și inutilă”.

Rapoartele mass-media braziliene care citează surse guvernamentale au sugerat că Bolsonaro intenționează să aștepte până la finalizarea provocărilor legale ale lui Trump înainte de a aborda problema.

Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador

López Obrador este un alt lider din America Latină care a încercat să mențină relații bune cu Trump, în ciuda tensiunilor legate de politica dură a președintelui SUA privind migranții și, în special, a angajamentului său de a construi un zid de-a lungul frontierei celor două țări.

Prin urmare, liderul mexican a fost prudent în legătură cu alegerile din SUA și duminică a spus că va aștepta soluționarea „tuturor problemelor legale”.

Poziția echivocă a lui López Obrador a atras critici din partea mai multor democrați americani, Congresmanul din Texas, Joaquin Castro, a descris-o drept „uimitor eșec diplomatic”.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu

Netanyahu este un alt lider mondial care nu și-a ascuns niciodată afinitatea pentru Trump. Și, în timp ce l-a felicitat pe Biden, observatorii au remarcat absența cuvintelor „președinte ales” și „vicepreședinte ales” în mesajul său.

„Aș dori să deschid cu salutări lui Joe Biden și Kamala Harris. De aproape 40 de ani am o relație personală, lungă și caldă cu Joe Biden și îl cunosc ca un mare prieten al statului Israel", a spus el în o declarație video. Netanyahu a încheiat mesajul aducându-i un omagiu lui Trump pentru prietenia sa față de Israel și și mulțumindu-i pentru recunoașterea Ierusalimului drept capitală, răsturnarea deceniilor de politică americană și pentru poziția sa dură față de Iran.

Conducătorul saudit prințul moștenitor Mohammed bin Salman

Prințul moștenitor saudit l-a felicitat pe Biden pentru victoria în alegeri - dar doar duminică, la 24 de ore după ce a apărut știrea. Alți lideri din Orientul Mijlociu au răspuns sâmbătă.

S-a subliniat că Mohammed bin Salman nu a pierdut timp în felicitarea președintelui tanzanian John Magufuli pentru realegerea sa în acea zi. Biden a promis să reevalueze relațiile cu Arabia Saudită, în special cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și la războiul civil din Yemen.

Președintele chinez Xi Jinping

Președintele Xi i-a trimis felicitări luiTrump în 2016 a doua zi după victoria sa în sondaje. Dar de această dată China a ezitat până acum să dea orice reacție la rezultatele alegerilor din SUA.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a luat act de declarația de victorie a lui Biden într-un briefing de luni, dar a declarat că Beijingul va urmări cum se aplică „legea și procedurile din SUA”. Se așteaptă ca Biden să fie mai echilibrat și mai nuanțat în abordarea sa față de China, menținând în același timp o poziție dură.

Trump a criticat aspru China privind coronavirusul și s-a implicat într-un război comercial, impunând tarife asupra numeroaselor importuri chineze.

Noutăţile partenerilor

comentarii: