Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.11.2020

Serviciul Vamal, susținut de programul USAID în proiecte de facilitare a comerțului

Serviciul Vamal, susținut de programul USAID în proiecte de facilitare a comerțului

Serviciul Vamal continuă implementarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a sistemului vamal. Activitățile realizate până la această etapă și acțiunile ce urmează a fi întreprinse au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, cu Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID), Douglas Muir.

În cadrul discuției online, au fost remarcate o parte dintre realizările Serviciului Vamal obținute cu sprijinul Programului USAID. Astfel, doar în anul 2020, în pofida pandemiei, instituția a reușit să implementeze cu succes trei proiecte: Punctul de informare pentru comerț extern (parte integrantă a Centrului Unic de Apel), Portalul de Informații Comerciale și noua pagină web a Serviciului Vamal.

Toate aceste eforturi sunt menite să îmbunătățească calitatea serviciilor prestate de instituție și să faciliteze comerțul internațional. În acest context, cele două părți au discutat și despre proiectele în curs de derulare, printre care: crearea modulului TIR electronic în SI „Asycuda World”, digitalizarea borderoului de transport, recunoașterea mutuală a Programului AEO între Republica Moldova și statele Uniunii Europene etc.

Totodată, a fost reiterată necesitatea implementării unui modul specializat pentru trimiterile poștale internaționale, ce ar urma să fie integrat în versiunea actualizată a softului aplicativ ”Asycuda World”. Noul sistem va permite procesarea prealabilă a trimiterilor poștale în baza analizei de risc, ceea ce va contribui la reducerea timpului de vămuire, dar și la eficientizarea controlului.

La finalul ședinței, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a afirmat că mizează în continuare pe susținerea Programului USAID în dezvoltarea proiectelor inițiate de autoritatea vamală.

La rândul său, Directorul Programului USAID, Douglas Muir, a menționat că Programul va rămâne un partener consecvent al Serviciului Vamal în realizarea acestor deziderate, anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus