Mormintele din Cimitirul Evreiesc, pângărite din nou. Vandalii au imprimat svastica fascistă pe pietrele funerare

Un nou act de vandalism, săvârșit la cimitirul evreiesc din capitală. Asta după ce la începutul lunii noiembrie, mai multe morminte din același cimitir au fost distruse de persoane necunscute.

Foto: PCRM

Imaginile cu actele de vandalism au fost făcute publice de Partidul Comuniștilor, într-un comunicat. „Vandalii sălbatici au pângărit mormintele compatrioților noștri, mutilându-le și, totodată, imprimând svastica fascistă pe pietrele funerare. Într-o societate civilizată, asemenea fenomene sunt inadmisibile. Ele n-au nici explicație, nici iertare”, se menționează în comunicat.

„Este revoltător și nu poate fi înțeles faptul că nici unul din organele puterii, nici unul din partidele politice reprezentate în Parlament și Guvern, nicio persoană oficială, inclusiv „președintele”, prim-ministrul, președintele Parlamentului n-au făcut nici o declarație în legătură cu acest incident barbar. De asemenea, societatea nu este informată că acești infractori ar fi fost prinși. Nici Poliția n-a reacționat la cele întâmplate la cimitirul evreiesc și nu a pornit căutarea vandalilor. O asemenea indiferență din partea autorităților oficiale față de un astfel de vandalism strigător la cer le formează nemernicilor vandali sentimentul și încrederea că nimeni nu-i va pedepsi pentru ceea ce fac, și asta îi provoacă la noi fapte de același gen.

Pe parcursul ultimilor zece ani, nici un caz de vandalizare a relicvelor istorice – fie monumente consacrate eroilor și evenimentelor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, fie morminte din cimitire – n-a fost investigat până la capăt, iar neoamenii care le-au săvârșit niciodată nu au fost pedepsiți pentru fapta lor”, se mai spune în comunicat.

La începutul lunii noiembrie, mai multe morminte din Cimitirul Evreiesc au fost distruse și vandalizate. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal, iar făptașii riscă să facă închisoare.

În cadrul ultimei ședințe a Guvernului, premierul Ion Chicu a condamnat public actele de vandalism, declarându-i neoameni pe autorii acestora și a cerut măsuri mai aspre pentru pedepsirea lor.

Totodată, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat un proiect de lege care prevede majorarea sancțiunilor pentru intoleranța religioasă pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub