Afaceri frumoase în agricultură, la nordul țării, dezvoltate cu sprijinul UE, prezentate într-un Live din Casa Mare de la Drochia

Uniunea Europeană sprijină modernizarea agriculturii din Republica Moldova, orientată spre necesitățile pieței, asigurarea produselor de calitate și respectarea mediului înconjurător. Despre potențialul agricol al regiunii de nord a Republicii Moldova și suportul Uniunii Europene pentru acest sector, s-a discutat în cadrul evenimentului online „LIVE din Casa Mare”, desfășurat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală” în localitatea Hăsnășenii Mari din raionul Drochia.

Foto: UE pentru Moldova rurală

Nicolae Vrednic din satul Cubolta, raionul Sîngerei, a ales să rămână în țară, alături de familie și s-a dedicat domeniului agriculturii. Acum, familia deține și lucrează an de an 120 de hectare de teren arabil, iar prin proiectele UE a reușit să-și mecanizeze lucrările.

„Am cumpărat prima semănătoare. Acum am câștigat de la GAL Valea Cuboltei a doua semănătoare, cu programare computerizată, o să ne fie și mai ușor să lucrăm”, a povestit Nicolae.

Grupurile de Acțiune Locală au implementat un proiect frumos și în satul Hăsnășenii Mari din raionul Drochia. Aici s-au cumpărat circa 170 de tomberoane pentru a colecta centralizat deșeurile - pentru o viață și un mediu mai curat.

Ilona Gruenewald, Manager de Proiecte Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a reiterat faptul că Uniunea Europeană susține dezvoltarea agriculturii de ani buni în Republica Moldova, oferind asistență tehnică și financiară atât instituțiilor publice de resort, organizațiilor nonguvernamentale, Grupurilor de Acțiune Locală, cât și companiilor mici și mijlocii și antreprenorilor care doresc să își dezvolte propria afacere și să contribuie la dezvoltarea societății.

Angela Artin / Sursa:Manager GAL

„Uniunea Europeană a lansat recent strategia „De la fermă la furculiță” („Farm to Fork”) care urmărește să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a faptului că agricultura modernă înseamnă nu doar tehnologii, ci și o dietă sănătoasă, muncă decentă, beneficii pentru mediu și zone rurale vii. Suntem încrezători că experiențele locale împărtășite în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală” vor contribui la modelarea strategiilor de dezvoltare rurală și a oportunităților de finanțare din Republica Moldova, astfel încât acestea să corespundă mai bine nevoilor locale.”

Potrivit Aureliei Bondari, președintele Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, fortificarea sectorului agriculturii poate fi realizată prin integrarea proceselor de dezvoltare locală a zonelor rurale din Republica Moldova. „Avem nevoie de localități prospere pentru a moderniza agricultura, iar în acest sens noi ne implicăm în promovarea politicilor rurale responsabile și eficiente, dar și dezvoltarea locală durabilă prin abordarea teritorială LEADER.”

Uniunea Europeană oferă suport și pentru constituirea lanțurilor valorice de soia non-OMG și de soia organică în Republica Moldova. Astfel, Ela Malai, Coordonator de Proiect Agri, Inovare și Cercetare Donau Soja a relatat despre evoluția suprafețelor cultivate de soia în Republica Moldova și interesul sporit față de această cultură. Menționăm o creștere constantă a cultivării soiei ecologice în țara noastră. În fiecare an agricol, sunt înființate câmpuri demonstrative, organizate instruiri și schimburi de experiență pentru a furniza cele mai bune practici fermierilor care se ocupă de cultivarea soiei. Totodată, un accent deosebit în sectorul cultivării de soia sunt cercetările științifice, care potrivit doamnei Ela Malai, au arătat că soiurile autohtone nu cedează soiurilor de import și sunt mult mai rezistente la factorii climatici din Republica Moldova.

UE pentru Moldova rurală / Sursa:UE pentru Moldova rurală

În acest sens, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți, Boris Boincean a confirmat importanța suportului UE pentru cercetările științifice la nivelul de creare a soiurilor și de promovare a semințelor de origine autohtonă, așa încât potențialul Republicii Moldova de a crește soia non-OMG să fie valorificat pe deplin.

Pe parcursul anilor, Uniunea Europeană a implementat mai multe programe de dezvoltare a zonelor rurale din Republica Moldova. În prezent, aceasta susține trei programe de dezvoltare a zonelor rurale în valoare de 13,2 milioane de euro: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, proiectul de sprijin pentru IMM din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală din Moldova, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

Daniel Leahu / Sursa:Beneficiar GAL


Pub