Google a creat aplicația prin care creditorii să-ți blocheze telefonul dacă nu ai plătit ratele

Smartphone-urile emblematice au devenit mult mai scumpe în ultimii câțiva ani, așa că mulți OEM și transportatori oferă programe de plată pentru a oferi consumatorilor opțiunea de a plăti telefoanele în rate lunare, pe o perioadă mai lungă. Dar ce se întâmplă dacă nu poți efectua o plată pentru o lună sau două? Acest lucru depinde de compania care a emis împrumutul. Se pare că și Google dorește să faciliteze băncilor sau altor furnizori de credite implementarea ultimei metode de colectare a datoriilor, scrie Playtech.ro.

Foto: nextpit.com

Cum a ajuns Google să blocheze telefoanele?

Pe Google Play Store poți găsi o aplicație numită „Device Lock Controller”. Iată descrierea aplicației pe Google Play:

„Device Lock Controller permite gestionarea dispozitivelor pentru furnizorii de credite. Furnizorul dvs poate restricționa de la distanță accesul la dispozitivul dvs dacă nu efectuați plăți. Dacă dispozitivul dvs este restricționat, funcționalitățile de bază, cum ar fi apelurile de urgență și accesul la setări, vor fi în continuare disponibile”.

Aplicația folosește API DeviceAdminService Android pentru a controla de la distanță funcționalitatea dispozitivului.

Acesta este același API pe care îl folosesc întreprinderile pentru a controla ce pot face angajații cu telefoanele lor de lucru. Companiile care distribuie telefoane angajaților lor preîncarcă de obicei aplicațiile care utilizează acest API, deci, nu există nicio modalitate de a le dezactiva.

Probabil, un furnizor de credite, cum ar fi o bancă sau altă instituție financiară, poate preîncărca aplicația Google Device Lock Controller înainte de a împrumuta un dispozitiv clienților și, dacă clientul respectiv nu poate efectua o plată, îi poate bloca de la distanță accesul la anumite funcționalități ale telefonului.

Aplicația Device Lock Controller nu apare atunci când o cauți pe Google Play sau când cauți pagina pentru toate aplicațiile realizate de Google. Cu toate acestea, dezvoltatorul acestei aplicații este în mod clar Google.

Necesitatea unei astfel de aplicații este problematică. Deși creditorii își asumă un risc atunci când acordă împrumuturi, este destul de contraproductiv să dezactivezi accesul la majoritatea funcționalităților.

Un smartphone este principalul dispozitiv de calcul pentru milioane de oameni, în special pentru cei care nu își pot permite un computer și internet de acasă.

Sigur, aplicația Device Lock Controller încă îți permite să efectuezi și să primești apeluri telefonice, dar atât de multe lucruri se desfășoară pe internet în aceste zile, încât este foarte important să rămâi conectat.

Google a oferit mai multe detalii

Un purtător de cuvânt de la Google a clarificat câteva detalii despre aplicația Device Lock Controller. Pentru început, Google spune că au lansat această aplicație în colaborare cu un operator kenyan numit Safaricom.

Într-o postare pe blog din 28 iulie 2020 intitulată „Creșterea accesului și includerea cu smartphone-uri mai accesibile”, Google a vorbit despre lansarea noului plan de finanțare Safaricom „Lipa Mdogo Mdogo” („Pay Bit by Bit”), care permite kenyenilor să cumpere un smartphone Android Go Edition în rate accesibile.

În pagina de întrebări frecvente a Safaricom despre acest plan de finanțare, transportatorul spune că va „bloca dispozitivul” după 4 zile de neplată.

Dar cum rămâne cu modul misterios de apariție a aplicației în Google Play Store? Aparent, a fost doar o greșeală. Google a confirmat că aplicația Device Lock Controller nu ar trebui să fie listată pe Google Play Store pentru utilizatorii din SUA și vor lucra pentru a elimina lista.


Pub