10 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 915 cazuri noi de infectare. Agenția Medicamentului a înregistrat mai multe tipuri de teste rapide

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Agenția Medicamentului a înregistrat mai multe tipuri de teste rapide pe bază de antigen, pentru depistarea COVID-19

  • Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), în calitate de regulator al pieței farmaceutice și dispozitivelor medicale, a înregistrat mai multe tipuri de teste rapide pe bază de antigen, pentru depistarea infecției cu Coronavirus de tip nou. Astfel, AMDM a înregistrat două tipuri de teste rapide pentru depistarea antigenelor SARS-COV-2 produse de companiile CTK Biotech, INC. și Lumiquick Diagnostics, INC. din Statele Unite ale Americi. Utilizarea testelor rapide de depistare a antigenelor permite identificarea timpurie și cu o precizie de aproximativ 100% a prezenței virusului în organism. Rezultatele sunt obținute în 15-30 de minute fără a fi necesară utilizarea unui laborator specializat. Metoda dată este cu succes utilizată în screeningul infecției cu SARS-COV-2.

16 750 măști de unică folosință, donate Poliției de Frontieră de către Organizația Internațională pentru Migrație

  • Un lot de 16 750 măști de unică folosință au fost donate Poliției de Frontieră de către Organizația Internațională pentru Migrație, în cadrul Proiectului „Consolidarea răspunsului național al Republicii Moldova la criza COVID-19”. Totodată, OIM Moldova a oferit asistență în testarea clinică pentru a opri răspândirea infecției prin rândul migranților, al solicitanților de azil și al refugiaților, inclusiv al polițiștilor de frontieră din prima linie. În acest sens, peste 200 de cazuri suspecte (50 de migranți, 50 de solicitanți de azil, 50 de refugiați și 50 de angajați ai Poliției de Frontieră) au fost direcționați pentru testarea COVID-19.

CEC: alegătorii care au simptome respiratorii asemănătoare la coronavirus nu trebuie să prezinte testul negativ la COVID-19 pentru a beneficia de urna mobilă

  • Comisia Electorală Centrală precizează că alegătorii pot solicita votarea la locul aflării și pentru turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc duminică, 15 noiembrie. Cererile depuse pentru turul întâi nu sunt valabile și la turul al doilea. În ziua alegerilor, până la ora 15:00, pot vota la locul aflării, fără obligația de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome a infecției COVID-19. Precizăm că alegătorii, care au simptome respiratorii asemănătoare celor de coronavirus nu sunt obligați să prezinte testul negativ la infecția COVID-19 pentru a putea beneficia de votarea la locul aflării. Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

Chișinău: „Ne apropiem de capacitatea maximă  de spitalizare”

  • Spitalele municipale cu greu fac față numărului mare de bolnavi. În Secțiile de Terapie Intensivă nu mai sunt locuri libere, susține șeful adjunct al Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate, Boris Gâlcă, care estimează că în următoarea perioadă  presiunea asupra sistemul medical va crește și mai mult, scrie Radio Chișinău. „Toate paturile de la Terapie Intensivă, în continuare, sunt ocupate. În general, ne apropiem de capacitatea maximă  de spitalizare, dar ținem situația sub control. Înțelegem că, posibil, să avem în continuare creșterea cazurilor de infecție cu COVID  așa cum se întâmplă în toată Europa. De aceea vom căuta rezerve pentru spitalizare”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.