„Sunt în diasporă și l-am votat pe Renato Usatîi”

În primul tur al alegerilor prezidențiale, 17.25% din cetățenii moldoveni din diasporă și-au dat votul pentru Renato Usatîi. Igor Dodon a adunat doar 3.65%, iar majoritatea voturilor au mers la Maia Sandu – 70.12%. Am ținut să vorbesc cu unul dintre cei 25 737 de votanți ai lui Usatîi ca să văd ce anume l-a convins să îl voteze și mai ales, ce va face în turul II.

Are 39 de ani și un job în domeniul IT. M-a rugat să îi păstrez anonimantul și mi-a spus că un om onest nu poate ajunge în politică. S-ar putea să te înfurii citind acest interviu și să vrei să fugi înapoi la tine pe feed, la chestiile amuzante și relaxante. Te rog să îi dai o șansă acestui om și să citești până la capăt. O să vezi că indiferent de politicianul pentru care am votat, pe noi toți ne leagă ceva: dragostea pe care o avem pentru țara noastră. Îl las pe el să-ți povestească. 

„I-om veni de hac și lui, dacă o să ne fure”

„Eu sunt Cipollino. Dacă ați citit cartea… să știți, eu sunt acel Cipollino. Îmi pare rău că am plecat din Republica Moldova. Am plecat când eram tânăr și prost, datorită propriilor ambițiii, nu am plecat din cauze politice sau economice. Educația pe care am primit-o aș fi putut-o folosi ca să aduc folos țării. Eram slab de caracter și vroiam să mă întorc înapoi, dar prietenii de aici îmi spuneau să rămân. Când mi s-au născut aici copiii, și mai greu mi-a fost să plec. 

Am încercat de câteva ori să mă întorc, dar nu am reușit… pentru că sunt un om slab de caracter. Mie îmi trebuie un lider. Regret că trebuie să împărtășesc experiența mea educațională celor de aici, în loc să-i învăț pe cei de acasă. Țara mea a investit cândva în mine, dar eu am plecat și așa a apărut o mică lacună în domeniul meu de activitate. După mine, câți oameni au plecat? Câte lacune au apărut în țară? 

De ce l-am votat pe Usatîi? Pentru că vrea să se apuce de cei care au participat la miliard. De Dodon și de brigada asta. Maia Sandu nu știu cum ar fi putut să le descoase, echipa ei e slăbuță și am impresia că oamenii nu prea o iau în serios. A demonstrat multe slăbiciuni. Oamenilor le trebuie voci mai puternice. Nu pentru că e femeie, dar pentru că e firavă și drăgălașă. Dar poate că pisica blândă zgârie rău. Usatîi poate va putea să ia mai multe asupra lui, are coaie.

Usatîi și Sandu este cea mai bună combinație. Ea, ca reprezentantă a Moldovei, pentru că știe să vorbească, da’ Renato să se ocupe pe dinauntru, cu organele de control și de drept. Eu cred că banditul știe cum să aibă de-a face cu alți bandiți. Toți fură. Lasă că i-om veni de hac și lui, dacă o să ne fure. 

Usatîi știe pe fiecare unde și de unde să-l apuce. El are acea informație, care restul nu o au. Maia Sandu e de la suprafață, ea e venită de la universitate, știe cum să lucreze cu costumele albe. Aici trebuie una mai хребетная (trad: cu coloană vertebrală), să dea cu pumnul. Zice că o să facă prin puterea legii, dar la noi legile nu se respecta. 

Eu am făcut armata și noi eram doua grupe mari. Comandantul meu era un om cu coaie, iar cealaltă echipa a avut unul moale, blând, le intra tuturor în voie, cu toleranță. În grupa lui era un бардак (trad: dezordine). Haos. Noi avem nevoie de un lider. 

 

Suntem priviți ca «sacul cu bani»

Întotdeauna mă gândesc să mă întorc în țară. Mă oprea însă faptul că la noi legile sunt doar pe hârtie. În Irlanda mă țin numai prietenii – fără ei, eu fugeam. Aici e altă cultură, iar mie îmi lipsesc câinii noștri de pe strada, izvarul, copacii aceia, libertatea noastră. În Moldova respir mult mai liber decât aici, unde mă simt că într-un cimitir frumos și îngrijit, unde e totul curat. 

Casa mea sunt familia și părinții, e acolo unde m-am născut, dar a ieșit un fel de vin amestecat cu bere, pentru că copii mei s-au născut aici, și aici e casa lor. Noi, ăștia de peste hotare care venim acasă, suntem priviți ca «sacul cu bani». 

Acum a crescut o categorie de oameni наглые (trad: obraznici), ei ajung în funcție de răspundere, de asta mulți din cei care revin, se întorc înapoi în diaspora. Acasă dacă n-ai spete, la revedere! 

Vo! Moldova!

De la ziua de duminică, aștept să văd că mai avem o șansă. Eu pe Dodon nici după pâine nu l-aș trimite, pentru nu știu dacă o să o cumpere, el nu o să ajungă la magazin! Cum iese Dodon la televizor – cum se dă de rușine. El azi spune una, da mâine altceva. Nu-i om serios. Cu kulioacele lui, cu ouăle lui, dar mai ales cu minciunile lui. S-a dat de rușine în tot halul. 

Îmi doresc ca măcar atât cât sunt eu în puteri, să prind șansa aceea, în care să spun «Vo! Moldova! Sunt din Moldova, ian uitați-vă la noi!» Vreau să mă duc acasă și să văd oameni fericiți, oameni zâmbind.”

Locuiește în Irlanda de cinci ani. A făcut cafea și a descleiat gume de mestecat de sub mese la Starbucks, iar în ultimii 3 ani a lucrat la eBay cu vânzătorii din Europa de Est. A fost ok la joburile astea, dar cel mai tare îi place să scrie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.