12:54:28 25.04.2024
Stiri

INTERVIU // Alexandru Curteian dă ALARMA: „A venit timpul pentru o SCHIMBARE. Trebuie să repornim Federația Moldovenească de Fotbal”

Actualitate 10.11.2020 09:00 Vizualizări4304 Autor: Vitalie Hadei
INTERVIU // Alexandru Curteian dă ALARMA: „A venit timpul pentru o SCHIMBARE. Trebuie să repornim Federația Moldovenească de Fotbal”


Fostul „creier” al echipei naționale a R. Moldova, Alexandru Curteian, se numără printre membrii „generației de aur” a fotbalului moldovenesc, care solicită o schimbare la nivel de conducere a Federației Moldovenești de Fotbal.

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Ziarul NAȚIONAL, fostul selecționer, în vârstă de 46 de ani, a menționat că la ora actuală se află la Sankt Petersburg, acordă mult timp familiei sale și este în așteptarea ofertelor de muncă. Totodată, cel care încânta suporterii naționalei R. Moldova cu driblingurile sale a dezvăluit cine merită să fie în fruntea FMF, în contextul alegerilor de la începutul anului viitor.

Domnule Curteian, ce faceți și cu ce vă ocupați acum?

Sunt în concediu și mă aflu la Sankt Petersburg. În acest moment sunt ocupat cu antrenamentele, activitățile TV și jocurile pentru veteranii lui „Zenit”. Cel mai important este că dedic mai mult timp familiei mele. Deci, nu mă plictisesc (zâmbește n.r.).

Din 2018 până în 2020, ați fost la cârma echipei „Panevezys” din Lituania, pe care ați dus-o în liga superioară. Cum vă apreciați munca la acest club?

Toate obiectivele stabilite de conducerea clubului au fost atinse. Am avansat în liga superioară și ne-am menținut acolo pe locul cinci. Am obținut o experiență bună și m-am ales cu multe amintiri plăcute.

De ce ați părăsit atunci echipa?

Am vrut să plec de la echipă la sfârșitul sezonului trecut, pentru că aveam o altă propunere. Totuși, conducerea clubului mi-a oferit un contract pentru un an, cu noi sarcini ambițioase.

Ulterior a început această pandemie, iar startul nu a fost prea reușit. Astfel, mi-am dat seama că a venit timpul să mă despart de „Panevezys”.

De când sunteți în concediu, ați primit oferte interesante?

Citește și: INTERVIU // Nicolae Pîrnău: „Activitatea FMF este CRIMINALĂ... Nu avem un campionat, NU avem o națională, nu avem nimic, domnule Oleinicenco. Fotbalul nu e SRL”. Acesta i-a transmis un MESAJ și lui Pavel Cebanu

Acum în toate țările sunt în desfășurare campionatele interne. Nu este nimic concret, deocamdată. Sunt discuții despre posibilitatea de a prelua unele echipe... După ce am părăsit „Penevezys”, am avut câteva oferte bune, dar, din păcate, coronavirusul ne-a dat toate planurile peste cap.

Acum, fiind în concediu, urmăriți situația de la „Zimbru”, dar și, în general, ce se întâmplă în fotbalul din R. Moldova?

Nu pot spune că urmăresc îndeaproape, dar încerc să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în fotbalul moldovenesc.

Dacă pornim de la rezultatele echipei naționale și ale cluburilor, atunci totul este foarte trist. Nu am urmărit meciurile din campionatul intern, dar concluzia nu este mai optimistă.

Citește și: INTERVIU // Igor Oprea: „Nu vom avea fotbal în R. Moldova, până nu vom face SCHIMBĂRI. Avem acum o șansă UNICĂ de a schimba lucrurile. Dacă actuala conducere va rămâne în funcție, fotbalul va DEGRADA tot mai tare”

În 2014-2015, ați condus echipa națională a R. Moldova. Cum puteți caracteriza rezultatele din ultima perioadă ale echipei naționale?

Sincer să fiu, nu am văzut niciun joc, dar rezultatele obținute vorbesc de la sine. Totul este foarte trist!

Citește și: Leonid Oleinicenco este acuzat că a adus POLITICUL în FMF și-i face campanie lui Dodon pe banii UEFA și FIFA. Țîcu: „PSRM practic a pus mâna pe fotbalul moldovenesc. Nu mai putem tolera asemenea DEZMĂȚ”

În zilele următoare este programat un meci amical între naționala noastră și prima reprezentativă a Rusiei. Când erați la cârma echipei noastre, ați obținut un rezultat incredibil, 1-1, în fața Rusiei antrenată de marele Fabio Capello. Care sunt previziunile dvs. pentru acest meci din noiembrie?

Aș vrea, desigur, ca rezultatul meciului să fie pozitiv. Acest lucru este foarte important din punct de vedere psihologic, mai ales dacă ținem cont de rezultatele obținute în ultima perioadă.

Citește și: INTERVIU // Sergiu Chirilov DESFIINȚEAZĂ programul FMF de promovare a fotbalului în școli: „Fotbalul moldovenesc are viitor, dar trebuie să spargem zidul clădit de conducerea FMF”

Dle Curteian, tot mai mulți specialiști, în special foștii dvs. colegi de la echipa națională, au ajuns la concluzia că fotbalul moldovenesc a ajuns într-un moment de cotitură și sunt necesare schimbări la nivelul conducerii FMF. Dvs. ce credeți vizavi de acest subiect?

Sunt în totalitate de acord. A venit timpul pentru o schimbare. Trebuie să repornim federația. Avem nevoie de oameni cu gândire nouă.

În ceea ce privește fotbalul, arătăm din ce în ce mai prost. Trebuie să relansăm întregul sistem de dezvoltare a fotbalului moldovenesc, dacă vrem să ne dezvoltăm și să nu batem pasul pe loc.

Avem nevoie de lideri tineri și ambițioși, care să cunoască fotbalul din interior și să aibă cunoștințe corespunzătoare.

Radu Rebeja și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al FMF. Credeți că poate fi cel care să dea o sansă nouă fotbalului moldovenesc?

Sunt sigur că Radu Rebeja are toate calitățile pentru a deveni un președinte bun al FMF! Cel mai important argument, în opinia mea, este că e fost fotbalist, iar asta înseamnă că vorbim „aceeași limbă”.

Este o persoană independentă și de succes, capabilă să ia decizii corecte. Sunt convins că împreună cu el vor veni oameni care știu ce și cum trebuie schimbat.

Ce se va întâmpla cu fotbalul moldovenesc, dacă actuala conducere va rămâne în fruntea FMF pentru încă patru ani?

Nu mă aștept la nimic bun. Situația actuală este un fel de cerc vicios. Sunt convins că, dacă nu se schimbă ceva, atunci situația se va înrăutăți și mai mult.

Vă mulțumesc pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md