Patru locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale s-au deschis la Soroca cu susținerea Uniunii Europene

Crina Dumitriu
10/11/2020
Keystone Moldova

20 de beneficiari ai Centrului de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din satul Bădiceni, raionul Soroca, au fost pregătiți pentru a fi dezinstituționalizați și integrați în comuniți. Zece dintre aceștia locuiesc deja în patru locuințe protejate, care au fost procurate din resursele bugetului de stat. Amenajarea și dotarea locuințelor cu cele necesare pentru asigurarea unui trai independent beneficiarilor, a fost efectuată de Asociația Obștească „Casa Speranțelor” din Soroca cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova. Asociația asigură și suportul individualizat pentru beneficiarii proiectului. 

Beneficiari locuințelor protejate sunt ajutați să se descurce în comunitate de asistenți sociali instruiți și pregătiți pentru această muncă în cadrul proiectului, derulat de ”Casa Speranțelor”. Persoanele care aproape că au trăit toată viața într-un internat au fost instruite privind drepturile omului, astfel încât să-și poată cere și apăra drepturile. De asemenea ei au învâțat diferite meserii sau au obținut abilități de a meșteșugări, ca să se poată descurca independent într-o comunitate.    

Jumătate dintre beneficiari au parcurs cu succes perioada de adaptare, cinci din ei fiind antrenați în câmpul muncii, trei din ei și-au găsit un loc stabil de muncă, grație sensibilizării agenților economici din comunitate.

„Mă bucur că am avut posibilitatea să mă mut în această casă. Avem de toate, iar asistenții ne ajută permanent. Vreau să-mi găsesc în curând și un loc de muncă, să pot trăi pe cont propriu”, spune Mihai Ghimpu, unul din beneficiarii locuinței protejate.

„Datorită suportului generos al Uniunii Europene, putem ajuta aceste persoane să-și înceapă o viață independentă, în siguranță. Suntem mândri de succesele obținute de beneficiarii proiectului care au reușit deja să se angajeze în câmpul muncii și suntem foarte recunoscători comunității din Soroca pentru receptivitate”, declară Valentina Onică, președinta Asociației „Casa Speranțelor”.

Crina Dumitriu
10/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii