Investigațiile CIJM // Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, scoși basma curată din dosarul fraudei la importul energiei electrice

Mariana Colun
10/11/2020
Foto: moldova24.info

Președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi au fost scoși basma curată din dosarul schemei frauduloase la importul energiei electrice, deconspirată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în câteva anchete în 2008, an în care cei doi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier. Cauza penală a fost pornită de procurori în 2017, la presiunea unor experți din societatea civilă, care au calculat că Republicii Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. Procurorii, spun experții, au clasat cauza penală, fără să investigheze cazul.   

Până în aprilie 2008, Republica Moldova a importat energie direct de la furnizorul din Ucraina – compania Укринтерэнерго, la preţul de patru cenţi pentru un kilowatt. „În urma „negocierilor” purtate la Kiev de Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, împuternicit de premierul Zinaida Greceanîi, începând cu luna mai 2008 în schema de import a energiei apare un intermediar – firma Energo-Partner Kft. Din luna mai 2008 acest intermediar furniza 30% din energie la un preţ mai mare, de 5,3 cenţi pentru un kilowatt. Restul 70% de energie era importată direct de la Укринтерэнерго, la preţul de patru cenţi pentru un kWh. Din luna iulie firma-căpuşă livra deja 72% din energie la preţ mai scump, iar din octombrie a ridicat preţul de la 5,3 la 5,8 cenţi pentru un kWh. Doar în perioada mai-decembrie 2008 firma Energo-Partner Kft a obţinut un profit de 14,5 milioane dolari pe diferenţa de preţ la energie”, susține expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

În octombrie 2017, experții s-au adresat Procuraturii Generale cu cererea de a investiga faptele din 2008. În noiembrie 2017 procurorul Lilian Bacalâm i-a informat că a fost pornită o urmărire penală. O lună mai târziu, dosarul a fost clasat, fără informarea reclamanților. Sergiu Tofilat spune că a solicitat reluarea urmăririi penale pe caz și tragerea la răspundere a procurorului Lilian Bacalâm.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat în 2008 două anchete despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an. „De la 1 iunie 2008, Republica Moldova procură energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai. Prim-vicepremierul Igor Dodon a anunțat noul preț ca pe un „succes remarcabil”, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Prin culoarele de la Chișinău se vorbește însă că majorarea de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei. În urma „negocierilor”, în schema de import a curentului din Ucraina a fost inclus un intermediar privat. Este vorba de compania energetică „Energo-Partner” Kft din Ungaria, (înregistrată pe adresa 1113 Budapest, Bocskai út 77-79)”, scria Centrul de Investigații Jurnalistice în vara lui 2008.

La jumătate de an distanță, reporterii CIJM făceau un follow-up, în care arătau că, în timp ce Chișinăul nu oferă nicio informație privind volumul și prețul real de import al energiei ucrainene, Kievul a difuzat mai multe informații legate de exporturile de energie electrică în Republica Moldova.

Mariana Colun
10/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii