/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Au lăsat viața de la oraș și s-au întors în sat. O familie din satul Puhăceni combină agricultura și catering-ul

10 noiembrie 2020, ora 22:00

Au lăsat viața de la oraș și s-au întors în satul natal, pentru a deschide o afacere. Este vorba de Ana și Nicolae Petrov din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, care deja de 9 ani fac agricultură și își realizează marfa într-un mod mai inedit. O livrează agenților economici ori o folosesc pentru serviciile de catering, pe care le oferă chiar ei. Astfel, în fiecare zi, ei gătesc prânzuri calde pentru angajații de la mai multe întreprinderi din apropiere, folosind legumele pe care le cultivă pe terenurile proprii.

Ana și Nicolae Petrov din Puhăceni, au avut o idee inedită pentru raionul lor. Ei cultivă legume din luna mai și până la mijlocul lui decembrie. De profesie Nicolae este bucătar, iar după ce a lucrat mai bine de 9 ani în mai multe restaurante din Chișinău, s-a gândit să revină în sat și să dezvolte o afacere proprie. Acum, el gătește pentru angajații mai multor întreprinderi din raionul Anenii Noi.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Pe o suprafață de 6 hectare, soții Petrov cresc peste 10 tipuri de legume. Multe dintre acestea devin chiar prânzul mai multor angajați de la întreprinderile din apropierea satului Puhăceni”.

Cât despre realizarea produselor, Nicolae Petrov spune că nu a întâmpinat dificultăți. El ajunge rar cu legumele la piață, pentru că le livrează agenților economici, iar ceea ce îi rămâne, folosește în bucătărie.

NICOLAE PETROV, ANTREPRENOR: „O bună parte rămâne pe loc, o bună parte avem, nu pot spune că contracte, dar o livrăm la băieții care duc marfa la magazine, școli, grădinițe, baze angro și, datorită lor, ne ținem, că în ziua de azi e cam problematic de realizat marfa pe piață”.

Soția lui Nicolae, Ana, spune că ei îi revine partea de administrare și contabilitate. Inițial, ea lucra în bucătărie, alături de soțul său și chiar a elaborat meniul, după care el azi se ghidează.

ANA PETROV, ANTREPRENOARE: „Eu fac contabilitatea. Mai mult cu cifrele. La început, da am fost și la bucătărie, și pe câmp”.

Cu ajutorul unui grant nerambursabil, Nicolae și-a realizat marea dorință. A cumpărat utilaje și cuptoare speciale pentru bucătărie și a început să gătească la comandă pentru mai multe întreprinderi și nu doar.

NICOLAE PETROV, ANTREPRENOR: „Mai avem și bătrâni la care copiii le sunt plecați prin Anglia și le ducem prânzul acasă”.

Astăzi, în bucătăria lor, se găteau plăcinte, pentru a fi livrate, la prânz, împreună cu alte bucate. (imagini cu plăcintele)

Chiar dacă pandemia le-a afectat vânzările și cererea de produse, soții Petrov sunt optimiști și speră să-și scoată măcar investițiile. Ei își doresc să procure propriul depozit frigorific, ca să poată păstra unele legume pentru sezonul rece, ca să aibă ce vinde și ca să le utilizeze la pregătirea bucatelor pentru catering.

Pe viitor, soții Petrov intenționează ca, pe lângă prânzuri, să gătească și alte bucate la comandă, inclusiv pizza, pentru că asta lipsește în zona lor, spun antreprenorii. Mai mult, ei vor să facă și dulceață din dovleac, pe care îi vor crește tot pe câmpurile proprii.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- OLEG KOZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram