‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportator german: La început nu știam ce pot oferi producătorii moldoveni

Importator german: La început nu știam ce pot oferi producătorii moldoveni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Volumul fructelor moldovenești, pe anumite categorii, înregistrează an de an noi succese, fie că e vorba de cantități record exportate ori noi piețe cucerite. Dacă în 2016, de exemplu, prunele moldovenești ajungeau doar în 9 țări, atunci anul trecut au fost livrate în 19 destinații.

Ce-i face pe străini să cumpere anume fructe moldovenești? Cum le promovează pe piața lor, dar și unde mai au de lucru producătorii locali de fructe pentru a-și putea vinde mult mai ușor marfa pe diferite piețe, aflați din interviul de mai jos, realizat cu un importator de fructe din Germania, pe nume Kurt Halder.

Acesta este reprezentantul unei cooperative de producători de fructe și legume din Germania. Cifra de afaceri constituie aproximativ 65 de milioane de euro. Cooperativa se axează, în principal, pe comercializarea sparanghelului, porumbului dulce, prunelor și fructelor de pădure.

Cum ați ajuns să cooperați cu producătorii de fructe din Moldova?
De cinci ani cumpărăm prune din străinătate pentru a prelungi sezonul fructelor proaspete în Germania. Într-o excursie cu Serviciul German de Dezvoltare (GIZ), în Balcani l-am întâlnit pe domnul Goran Damovski de la USAID. El m-a invitat la un eveniment în Republica Moldova, unde am povestit despre experiențele noastre cu importul de prune din Balcani.

Am vizitat și producătorii moldoveni care au livezi de prune. Am fost foarte impresionat de standardele înalte de producere, precum și de tehnologiile de creștere și depozitare. Am discutat în detalii cu producătorii de fructe despre cerințele pieței germane și așa a început colaborarea cu horticultorii din Moldova.

Ce știați despre fructele autohtone atunci când ați venit pentru prima dată în Moldova?

‹ adv ›

Nu aveam experiență sau idee despre ceea ce pot oferi producătorii moldoveni. Cu un an înainte cumpărasem deja 1 camion de prune din Ucraina. Fructele au fost foarte moi și din această cauză nu sunt potrivite pentru piața germană.

Mă așteptam la o experiență similară și cu fructele din Moldova. Dar exact opusul s-a adeverit a fi. Fructele moldovenești din depozitele frigorifice aveau o calitate foarte bună, erau crocante. Astfel, am decis să colaborez împreună cu fermierii moldoveni.

Sunteți printre primele companii din Germania care au importat fructe din Moldova?

‹ adv ›

Nu suntem prima companie din Germania care cumpără prune din Moldova. Un comerciant moldovean mi-a spus că livrează produse în Germania încă din 2012. De câțiva ani, în supermarketurile din Germania se găsesc prune moldovenești aduse din Polonia.

Ce cantități de fructe ați cumpărat în acest sezon?

În acest an am importat peste 1 400 de tone de prune din Moldova, deoarece recolta de prune din Germania a fost mică, iar furnizorii noștri polonezi și sârbi au avut și ei pierderi în acest an.

Cu importul de struguri din Moldova e mai complicat, deoarece consumatorii din Germania sunt obișnuiți să cumpere soiuri fără semințe, care sunt oferite de producătoii din Italia, Spania și Africa de Sud. Avem o situație similară și cu piersicii, caisele. Concurența cu producătorii din Spania și Italia este foarte puternică.

În 2019 am importat 560 de tone de prune, precum și o cantitate mică de cireșe, caise și struguri de masă.

E greu să găsești în Moldova un producător de la care să cumperi fructe de calitate crescute după standarde europene?

Nu, nu este dificil să găsești producători, deoarece mulți agricultori moldoveni caută opțiuni de sprijin în UE în cazul producerii fructelor și se adaptează noilor standarde de comercializare.

Cât de greu a fost să promovați fructele moldovenești pentru a avea succes pe piață germană?

Nu este o problemă în cazul prunelor, soiurile sunt aceleași pe care le cresc și producători germani de fructe. Nu e nicio diferență. Este mai dificil și greu de promovat pe piață din Germania cireșele moldovenești, caisele și strugurii de masă.

Ce trebuie să facă producătorii moldoveni de fructe pentru a putea ajunge mai ușor pe piața europeană?

Suntem foarte mulțumiți de producătorii moldoveni de fructe, datorită fiabilității și flexibilității acestora. Cu toate acestea, există unele lucruri care trebuie îmbunătățite. În primul rând, există întotdeauna probleme cu reziduurile de pesticide. În Germania se interzice utilizarea anumitor substanțe active, deși sunt autorizate legal. Furnizorii noștri primesc în avans o listă de substanțe active interzise. Acestea includ unele substanțe toxice pentru albine și pesticide care sunt interzise în UE.

Certificarea GLOBAL G.A.P. și GRASP este o condiție prealabilă pentru producătorii moldoveni. În plus, comercianții au nevoie și de un certificat IFS dacă doresc să colaboreze cu noi. O altă problemă este ambalarea. Prunele sunt adesea oferite în cutii în care greutatea nu este egală. Deci, trebuie să avem aceeași cantitate în toate lăzile sau noi trebuie să reambalăm fiecare ladă înainte de livrarea către clienții noștri. Acest lucru cauzează de obicei costuri ridicate.

Ce gust au fructele moldovenești?

Gustul fructelor din Moldova este foarte bun. Acest lucru se datorează în principal climatului din regiune. De obicei, aveți veri calde și uscate în Moldova, ideale pentru cultivarea fructelor, în special a prunelor. Acest lucru face produsul foarte gustos și permite să fie depozitat pentru o perioadă îndelungată.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›