image
Sursa foto: CNBC

13 lucruri mai puțin știute despre Joe Biden, noul președinte american

Ce trebuie să știți despre noul președinte american și despre viața sa plină de evenimente, într-un text livrat de ziarul elvețian Blick și citat de libertatea.ro.

1. Joe Biden este bâlbâit

Din copilărie, Biden a avut această tulburare de vorbire. Trucul lui: ”Continuă să vorbești calm, indiferent despre ce e vorba”. Cea mai mare critică la adresa discursurilor sale: sunt foarte lungi!

2. Biden a fost „un student leneș”

Fiul al unui dealer auto, el a fost considerat un student obișnuit. După ce a absolvit la Delaware, Newark, cu o diplomă în istorie și științe politice, a studiat Dreptul – terminând al 76-lea din 85 de studenți. În autobiografia sa ”Promisiunile de păstrat” (2007), el însuși recunoaște că a fost un ”student leneș”.

3. Prima nevastă a murit într-un accident de mașină

Biden și-a pierdut dragostea din liceu și prima soție, Neilia, 30 de ani atunci, și pe bebelușul Naomi într-un accident de mașină în 1972. Cei doi fii, Beau și Hunter (pe atunci 3 și 2 ani) au supraviețuit. Biden aproape că a abandonat totul din cauza acestei tragedii. Senatorul Ted Kennedy, fratele fostului președinte John F. Kennedy, l-a convins să nu renunțe la cariera sa politică.

4. La 29 de ani, Biden era senator

La alegerile din 1972 pentru Senatul SUA, Joe Biden, 29 de ani, a fost unul dintre cei mai tineri câștigători vreodată. Înainte de a prelua funcția de vicepreședinte, a câștigat cinci re-alegeri și a reprezentat statul Delaware fără întrerupere până în 2009.

5. Scandalul plagiatului i-a ruinat prima candidatură

După doar șase săptămâni, Joe Biden a renunțat la candidatura la candidatura la președinție din 1988. Motivul: a copiat părți dintr-un discurs de campanie al deputatului laburist britanic Neil Kinnock fără a cita sursa. Ulterior, s-a descoperit că în primul său an de student la Drept, bazase o lucrare de seminar pe un articol dintr-o revistă fără a cita sursă completă. Biden a fost obligat să repete cursul.

6. A renunțat în fața lui Obama

La trei decenii după prima sa ofertă pentru președinție, Biden a încercat din nou. Dar în ianuarie 2008 a renunțat la cursă după ce a primit puțin sub un procent din voturi în Iowa. Ulterior, Obama l-a făcut vicepreședinte pe experimentatul politician.

7. O victimă hărțuirii a refuzat scuzele lui Biden

”Un ”îmi pare rău nu este suficient”, l-a criticat avocata Anita Hill într-un interviu din 2019 pentru ”New York Times”. Biden își ceruse scuze față de ea cu doi ani mai devreme pentru ”pasivitatea” sa într-o ședință din Senat. Hill îl acuzase pe judecătorul constituțional Clarence Thomas de hărțuire sexuală în 1991, dar a fost acuzată de mărturie mincinoase. Biden era atunci președinte al Comitetului Judiciar din Senatul SUA.

8. ”Blind-date” pentru a doua căsătorie

Fratele lui Biden a aranjat o întâlnire ”pe nevăzute”, așa numita ”blind date”, cu Jill Biden, azi 69 de ani, o profesoară proaspăt divorțată. Cei doi au mers la filme în Philadelphia și s-au înțeles ”foarte bine”, așa cum a dezvăluit Jill într-un interviu. Joe Biden a trebuit să ceară mâna lui Jill de cinci ori până a convins-o. Cei doi s-au căsătorit în iunie 1977.

9. Are cinci nepoței

Beau (decedat la 46 de ani) și Hunter (50 de ani) sunt copiii lui Joe din prima căsătorie. Joe și Jill, actuala soție, o au pe Ashley (39 de ani). Cuplul are acum cinci nepoți.

10. Fiul cel mare a murit din cauza unei tumori pe creier

Beau, fiul cel mare al lui Joe Biden, avocat și om politic, a murit după ce i s-a descoperit o tumoare pe creier, după ani de suferință. Joe Biden se gândise să-și vândă casa pentru a întreține familia fiului său aflat pe moarte. Pierderea lui Beau este motivul pentru care Biden nu a candidat la prezidențialele din 2016.

11. Soția vrea să predea în continuare

Profesoară cu două masterate, în istorie și engleză, nu și-a abandonat niciodată propria carieră în urmă. Predă la Northern Virginia Community College. Ea a transmis clar: chiar și ca Primă Doamnă, va continua să predea!

12. Joe Biden este catolic

Joe Biden este doar al doilea catolic care conduce Statele Unite, după John F. Kennedy. În SUA, religia și credințele unui candidat la președinție sunt foarte importante.

13. S-a luptat cu moartea: a suferit două anevrisme

După ce a suferit de dureri de cap și de gât pentru o lungă perioadă de timp, dar a ignorat simptomele, Biden a suferit două anevrisme cerebrale care i-au pus viața în pericol. În februarie 1988, după un discurs, el s-a prăbușit într-o cameră de hotel și a rămas inconștient timp de cinci ore. Au urmat două operații. Joe Biden a spus mai târziu că această experiență l-a făcut ”genul de om pe care vreau să fiu”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: