image
Sursa foto: jurnal.md

Sondaje de opinii // Cu cine vor vota moldovenii pe 15 noiembrie la alegerile prezidențiale

Sondaj realizat de către CBS-Axa, la comanda Watchdog.md arată că pe 15 noiembrie, Maia Sandu ar acumula 51,5% din voturi, depășindu-l pe Igor Dodon, pentru care ar vota 48,5%. Un alt sondaj efectuat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova arată o luptă crâncenă dintre cei doi candidați, pe care îi despart doar câteva voturi, Igor Dodon ar acumula 50,5% iar Maia Sandu – 49,5%. Sociologii „Barometrul Electoral - ediția lunii noiembrie”, efectuat de către Date Inteligente (iData) nu au prezentat cine ar fi favorit în scrutinul din 15 noiembrie, menționând că rezultatele pot fi obținute doar contra plată.

Sondajul realizat de către CBS-Axa, la comanda Watchdog.md arată că Maia Sandu ar câștiga alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, acumulând circa 33%, în timp ce Igor Dodon ar obține 31,3% din repsondenții deciși.

Din totalul alegătorilor deciși, 51,5% din respondenți au menționat-o pe Maia Sandu, iar 48,5% l-ar vota pe Igor Dodon.

sondajsondaj

Conform sondajului peste 83% din respondenți s-au arătat siguri că vor participa la turul II al alegerilor prezidențiale, iar puțin peste 5% au spus că nu vor merge la vot. La sondaj nu au participat cetățeni din diasporă.

Comunitatea „WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice menționează că în topul încrederii conform rezultatelor, Maia Sandu ocupă primul loc cu 21,4 % de încredere foarte mare, urmată de Igor Dodon cu 19,9 %, Renato Usatâi – 10,7 %, Vladimir Voronin – 9,8 %, Ion Chicu – 6,8 %.

Sondajul a fost realizat prin telefon, în perioada 3-7 noiembrie, pe un eșantion de 1.086 de persoane de pe teritoriul Republicii Moldova. Cercetarea, finanțată de European Endowment for Democracy și Ambasada Olandei are o marjă de eroare de 3%.

Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova arată că Igor Dodon ar obține victorie la alegerile din 15 noiembrie

Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a prezentat astăzi sondajul cu tema „Opțiunile electorale ale cetățenilor din Republica Moldova în preajma turului II al alegerilor prezidențiale”. Conform acestora la scrutinul din 15 noiembrie bătălia pentru fotoliul de președinte v-a fi foarte crâncenă. Astfel, Igor Dodon ar obține 50,5% iar Maia Sandu – 49,5%.

sondajsondaj

Sondajul demonstrează că dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri Parlamentare, PSRM ar acumula cele mai multe voturi – 31,9%, fiind urmat de către PAS- 17,8% .

Partidul Politic Șor ar acumula 8,2 %, iar pentru Partidul Nostru ar vota - 8%.

Pentru Platforma DA ar vota 4,6 la sută dintre respondenți, pentru Partidul Democrat din Moldova - 2,5%, iar pentru Partidul Comuniștilor din RM - 1,7%.

La fel, conform datelor prezentate, 1,3 % au răspuns că ar vota pentru alt partid, 7,4 % nu au știut ce să răspundă, iar 15,7% au spus că nu ar vota pe nimeni.

sondajsondaj

La sondaj au participat 1077 de persoane din 81 de localități.

Date Inteligente (iData) nu au prezentat datele despre cine este favorit la alegerile din 15 noiembrie

Cei care sunt curioși cine ar câștiga alegerile din 15 noiembrie conform rezultatelor obținute de către compania Date Inteligente (iData), trebuie să achite sau să participe la un concurs.

sondajsondaj

„Noi nu știm câți oameni din Transnistria o să voteze, sau din diasporă. Respectiv, aceste date ar putea să nu fie reprezentative pentru scorul final. Noi am decis să lansăm prin acest slide o ofertă comercială. Dar pentru publicul larg lansăm un concurs - să ghicească scorul”, a explicat directorul iData, Mihai Bologan.

Conform sondajului „Barometrul Electoral - ediția lunii noiembrie. Prezentarea rezultatelor studiului socio-politic”, arată că atât cetățenii aflați acasă, cât și diaspora vor ieși în număr mai mare la vot.

Respondenții au fost întrebați în ce politician au cea mai mare încredere. Din total 29% din respondenți au afirmat că au cea mai mare încredere în Igor Dodon, 24,9% au încredere în Maia Sandu, 11,6% au încredere în Renato Usatîi și 9,5% Ilan Șor. De asemenea, pe locul 5 se clasează Vladimir Voronin cu o pondere a răspunsurilor de 5,6%.

Totuși 13,8% din respondenți nu au încredere în niciun politician, 5,7% sunt indeciși și 5,6% au refuzat să răspundă la întrebare.

sondajsondaj

La sondaj au participat 17 din 33 de experți invitați. În paralel a fost efectuat un sondaj în teren în rândul a 1 070 de respondenți privind situația politică din țară. Perioada de colectare a datelor este 4-7 noiembrie 2020. Eroarea de eșantionare este de ±3 %.

Datele sondajelor au fost prezentate astăzi în cadrul conferințelor de presă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: