image
Sursa foto: jurnal.md

Cea care a vrut să rupă coperțile a 2 mii de cărți pe care scria „limba română”, dar nu „moldovenească”, revine la Educație

Noua ministră a Educației ar fi pe placul socialiştilor pentru ura sa pentru limba română mai ales că în anul 2000 a propus schimbarea denumirii disciplinei şcolare, stipulate în curriculum. Pogolșa ar fi fost cercetată timp de trei ani într-o cauză penală de îmbogățire ilicită, însă cazul a fost clasat. Astăzi, Lilia Pogolșa a fost numită noua ministră a Ministerului Educației Culturii și Cercetării.

După ce ieri PD-ul a anunțat că după alegerile prezidențiale din 15 noiembrie își va retrage miniștrii din actualul Guvern, astăzi premierul Ion Chicu i-a revocat din funcție, iar la scurt timp alte patru candidaturi au depus jurământul. Printre acestea se numără și Lilia Pogolșa, fosta viceministră a Educației, care de astăzi va ocupa funcția de ministrul al MECC.

Numele Pogolșa nu o dată a răsunat în presa autohtonă, noua ministră ar fi pe placul socialiştilor pentru ura sa pentru limba română mai ales că a propus în anul 2000 schimbarea denumirii disciplinei şcolare, stipulate în curriculum.

Lilia Pogolşa, care a deţinut funcţie de viceministră a Educației în perioada comunistă, ar fi vrut să rupă coperţile a 2 mii de cărţi doar pentru faptul că pe ele scria „limba şi literatura română”, dar nu „moldovenească”. Informaţiile au fost dezvăluite de Liliana Nicolaescu-Onofrei, ex- ministru al Educaţiei.

„În perioada când executa această funcţie în guvernul comunist, dumneaei, împreună cu alţi colegi din minister şi cu Tatiana Mlecico, pe atunci şefă a Departamentului pentru Relaţii Interetnice, a insistat să rupem coperţile de pe 2000 de exemplare ale unui material didactic finanţat de OSCE, doar pentru faptul că pe el scria „limba şi literatura română” , nu moldovenească, deci nu corespundea Constituţiei, chiar dacă disciplina din curriculumul şcolar se numea deja corect”, a menţionat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

În 2017 pe numele noii ministre a fost inițiat o cauză penală pentru îmbogățire ilicită

Din anul 2017, Procuratura Anticorupție are în gestiune o cauză penală pornită conform unui articol la care, cel puțin până acum, procurorii „au apelat” mai rar: îmbogățire ilicită. Persoana vizată – directoarea Institutului de Științe ale Educației și fosta viceministră a Educației pe vremea guvernării democrate, Lilia Pogolșa.

Temeiul investigațiilor ar viza și un imobil din Federația Rusă și că până acum, la aproape patru ani, nu există nici un progres în investigații, iar Lilia Pogolșa nu a fost audiată, scrie moldovacurata.md.

Conform aceleiași surse, Lilia Pogolșa nu avea nici un statut în dosar și că, respectiv, nu fusese pusă sub învinuire. Cazul a fost clasat ]n luna august 2020.

Casă de lux înregistrată pe numele mamei sale

Pogolșa a fost numită în funcția de viceministră de premierul Pavel Filip, după demisia Corinei Fusu.

Începând cu anul 2012 şi până în 2015, Pogolşa nu a indicat în declaraţii nicio locuinţă, nicio firmă şi doar un singur automobil, o Mazda, în declaraţia pentru anul 2012. În 2017 jurnaliștii de la Ziarul de Gardă menționau că noua viceministră a Educaţiei locuia într-un imobil de lux din sectorul Buiucani al capitalei pe care-l ascundea însă în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate. Imobilul familiei Pogolşa este înregistrat pe numele mamei sale, în vârstă de 77 de ani, donat de fiica sa la 3 ani după ce a fost dat în exploatare. Pogolșa a precizat că imobilul ar fi al părinților, iar ea l-a primit drept moștenire. Casa are două niveluri, și era protejată de o agenţie de pază privată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: