(video) Igor Dodon, către noii miniștri: E o situație neplanificată, dar vă asigur că veniți pe termen lung și Guvernul va beneficia de sprijin solid în Parlament

Șeful statului, Igor Dodon, și-a întrerupt concediul din cont propriu în care se afla pentru a desfășura campania electorală, a revenit la Președinție, unde a semnat decretele de numire în funcție a noilor miniștri din cabinetul condus de Ion Chicu. Președintele recunoaște că „situația este una neplanificată”, însă nu putea lăsa „instituțiile să funcționeze cu niște conducători deja demisionați”.

Foto: UNIMEDIA

„Nu putem apela la improvizații și lăsa instituțiile fără conducere asumată pe deplin, mai ales în plină criză pandemică.

Aceste modificări oricum urmau să se producă, după alegerile prezidențiale”, a declarat Igor Dodon, în discursul din timpul ceremoniei de depunere a jurământului de către cei 5 miniștri noi.

„Mesajul meu pentru miniștri este unul de încredere.

Ei și-au asumat o responsabilitate pe termen lung, nu pe termen scurt. O responsabilitate în care vor trebui să-și valorifice tot potențialul profesional.

După alegeri Guvernul va avea parte de o alianță puternică pentru a face față reformelor pe care le-am enumerat. Acest Guvern va avea susținere solidă în Parlamentul Republicii Moldova, o alianță în jurul PSRM.

Rog echipa de la Guvern să nu se implice în lupta politică, ci pe rezolvarea problemelor cetățenilor”, a mai declarat Igor Dodon.

Pe 7 noiembrie, liderul PD, Pavel Filip, a anunțat că formațiunea își va retrage miniștrii din cadrul Guvernului actual, imediat după învestirea în funcție a președintelui țării, ales în cadrul turului II al scrutinului prezidențial, care va avea loc pe 15 noiembrie.

Astăzi dimineață, premierul Ion Chicu a anunțat că îi demite pe cei patru miniștri ai PD și va veni cu noi candidaturi pentru funcțiile rămase vacante. Este vorba despre șefii de la Ministerul Educației, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Apărării și Biroul de Reintegrare. Ministrul de Externe a demisionat anterior și a fost numit ambasador în Ungaria.

La doar 3 ore de la anunț, premierul a prezentat lista noilor membri de Guvern șefului statului, iar peste încă o oră, aceștia au depus jurământul.


Pub