(CV) Cine sunt noii miniștri învestiți în funcție în cadrul Guvernului Chicu. Șefa de la Reintegrare are doar 27 de ani

Noii miniștri în Guvernul Chicu au depus jurământul în fața Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, șefei Parlamentului, Zinaida Gereceanîi, și prim-ministrului Ion Chicu astăzi, după ce șeful statului a semnat decretele de numire în funcție. O parte dintre aceștia au mai ocupat funcțiile respective înainte ca PSRM și PD să semneze acordul de coaliție, în urma căruia 4 ministere și Biroul pentru Reintegrare au revenit democraților.

Foto: captura foto

Astfel, trei dintre noii miniștri învestiți în funcție au mai fost în Guvernul Chicu, revenind în fotoliile de consilieri prezidențiali, iar acum numiți din nou în fruntea ministerelor.

Anatol Usatîi - ministru al Economiei și Infrastructurii - născut la 21 iulie 1976 (44 de ani). A absolvit Facultatea de Economie a Universității Libere Internaţionale din Moldova, în 1998. Își începe cariera de funcţionar în același an, în calitate de specialist în dezvoltarea drumurilor la Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, ocupând ulterior funcţii şi la Administraţia de Stat a Drumurilor, dar şi în cadrul unor unităţi de implementare a proiectelor de reparaţie a drumurilor.

În perioada 2010-2015 a fost directorul Proiectului „Reabilitarea Drumurilor”, implementat de Instituția publică „Fondul Provocările Mileniului Moldova” și care prevedea reabilitarea drumului naţional Sărăteni-Soroca.

Din primăvara anului 2015 revine la Guvern, fiind inițial viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, apoi viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, după care secretar de stat la Ministerul Economiei, iar după demisia Guvernului condus de democratul Pavel Filip se angajează ca prim-viceguvernator al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, condus de Irina Vlah.

În noiembrie 2019, după căderea Guvernului Sandu, a fost promovat în fotoliul de ministru al Economiei şi Infrastructurii în cadrul noului executiv condus de Ion Chicu.

În martie 2020, după semnarea acordului dintre PD și PSRM, este numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Aurel Ciocoi - ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene - născut la 5 iunie 1968. A absolvit Facultatea Relaţii Internaţionale în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, România. A studiat şi la Academia Diplomatică a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

La Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a ocupat mai multe funcţii, în perioada 1996-2010.

Din 1998 până în 2001 a fost șef al Secţiei Consiliul Europei din cadrul Direcţiei Integrare Europeană, iar în perioada 2005-2007 a fost şef al Direcţiei Consiliul Europei şi Drepturile Omului în cadrul Departamentului Cooperare Multilaterală.

În iunie 2010, Aureliu Ciocoi a fost numit în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Germania, iar în 2015 a fost numit ambasador în China.

În noiembrie 2019, după căderea Guvernului Sandu, a fost promovat în fotoliul de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Victor Gaiciuc - ministru al Apărării - născut la 12 martie 1957. A studiat la Școala de aviație din Harkov și la Academia militar-politică din Moscova, apoi a lucrat în aviația armatei sovietice. În 1993 se întoarce în Republica Moldova, care între timp și-a proclamat independența, iar patru ani mai târziu este numit viceministru al Apărării.

În 2001 devine ministru al Apărării în guvernul comunist condus de Vasile Tarlev. La scurt timp, de la gradul de colonel este avansat în cel de general. În 2004, este demis de la șefia Apărării, la solicitarea Consiliului Suprem de Securitate, iar un an mai târziu este numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Regatul Belgiei și Reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

În 2017, Igor Dodon l-a propus pe Gaiciuc pentru funcția de ministru al Apărării, în cadrul guvernului condus de democratul Pavel Filip, însă candidatura lui nu a fost acceptată.

După scrutinul parlamentar din februarie 2019, a ajuns deputat pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Însă la 12 august 2019, Igor Dodon l-a numit consilier al șefului statului în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Nici în această funcție nu s-a reținut mult.

În noiembrie 2019, după căderea Guvernului Sandu, a fost promovat în fotoliul de ministru al Apărării în noul Executiv format de Ion Chicu.

Lilia Pogolşa - ministra Educației, Culturii și Cercetării - născută la 1 aprilie 1963. A absolvit Institutul Pedagogic Ion Creangă, Istorie și Științe Sociale. A făcut și studii de doctorat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Este doctor în științe istorice și doctor habilitat în pedagogie. În perioada 2002-2003 a fost viceministră a Educației, apoi a activat ca și conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă. Din 2008 a fost numită în funcția de director al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

La 31 mai 2017, este numită din nou viceministră în cadrul Ministerului Educației, iar în noiembrie același an, și-a dat demisia.

La moment deține în continuare funcția de șefă a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Olga Cebotari - viceprim-ministră pentru Reintegrare - are 27 de ani. A fost reprezentantă a Guvernului Republicii Moldova în Comitetul Executiv CSI. Totodată, este director general al Organizaţiei Obşteşti „Centrul de susţinere a tineretului din Moldova”, oraşul Moscova, Federaţia Rusă și face parte din Comisia pentru susţinerea diasporei din cadrul Consiliului Societății Civile al Președinției.

Vedeți AICI ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri din Guvernul Chicu.

Astăzi dimineață, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că va propune șefului statului revocarea miniștrilor înaintați de PD și numirea unor noi conducători în fruntea celor 5 ministere.

Asta după ce sâmbătă, 7 noiembrie, liderul PD, Pavel Filip, a anunțat că formațiunea își va retrage miniștrii din cadrul Guvernului actual, imediat după învestirea în funcție a președintelui țării, ales în cadrul turului II al scrutinului prezidențial, care va avea loc pe 15 noiembrie.

La 16 martie 2020, la nici 30 de minute de la semnarea acordului dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, privind crearea majorității parlamentare, miniștrii propuși de PD au depus jurământul.

Astfel, democrații au înaintat 5 miniștri în Guvernul condus de Ion Chicu:

Cristina Lesnic - viceprim-ministră pentru Reintegrare,

Alexandru Pînzari - ministru al Apărării,

Igor Șarov - ministru al Educației, Culturii și Cercetării,

Oleg Țulea - ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene,

Sergiu Railean - ministru al Economiei și Infrastructurii.

Oleg Țulea a renunțat, recent, la funcția de ministru de Externe, pentru cea de ambasador extraordinar și pleniportențiar în Ungaria.


Pub