Sandu sau Dodon? Cum ar vota în turul II al prezidențialelor alegătorii care i-au susținut pe Usatîi și Ivanov în turul I

Aproximativ 50 la sută dintre alegătorii care l-au susținut pe Renato Usatîi în turul I al alegerilor prezidențiale își vor da votul pentru Maia Sandu, iar alți 50% - pentru Igor Dodon. Totodată, electoratul care a votat pentru Violeta Ivanov în primul tur al scrutinului îl va susține în mare parte pe Igor Dodon la alegerile de pe 15 noiembrie. Cel puțin așa arată datele Barometrului electoral pentru luna noiembrie, realizat de compania iData cu participarea a 17 experți din țară.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Cei 17 experți au fost rugați să facă pronosticuri cu privire la comportamentul alegătorilor lui Renato Usatîi, dar și al Violetei Ivanov, în turul II al scrutinului prezidențial, care va avea loc în această duminică.

Experții au fost întrebați pentru cine dintre cei doi candidați - Maia Sandu și Igor Dodon - ar putea vota electoratul care l-a susținut pe Renato Usatîi în primul tur.

Iată ce au răspuns:

Cum ar vota în turul II al prezidențialelor alegătorii care l-au susținut pe Renato Usatîi în turul I / Sursa:iData

De asemenea, experții au fost întrebați cum cred că ar vota în turul II al prezidențialelor alegătorii care au susținut-p pe Violeta Ivanov în turul I.

Iată cum au răspuns:

Cum ar vota în turul II al prezidențialelor alegătorii care au susținut-p pe Violeta Ivanov în turul I / Sursa:iData

Amintim că la 4 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 1 noiembrie. După finalizarea procesării voturilor, Maia Sandu a acumulat 36.16%, iar Igor Dodon s-a poziționat pe locul doi, cu 32.61%. Pe locul trei s-a clasat Renato Usatîi cu 16.90% din voturi, iar pe locul patru - Violeta Ivanov, cu 6.49%.

Întrucât niciunul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, conform prevederilor legale, a fost stabilită desfășurarea turului doi, ce va avea loc pe 15 noiembrie 2020.


Pub