9 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: A fost anunțat vaccinul anti-COVID cu o eficiență de 90%

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Primul vaccin anti-COVID-19 care ajunge la o eficiență de 90%

  • Vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19 este 90% eficient în a preveni infecția cu noul coronavirus la oameni. A treia fază a testelor clinice făcute de Pfizer a implicat 43 538 de participanți. Voluntarii au primit fie vaccinul Pfizer, fie doze placebo. Rezultatele arată că în grupul persoanelor care au primit vaccinul au fost raportate mai puțin de 10% dintre cazuri de infectări. „Astăzi este o zi măreață pentru știință și umanitate”, au declarat reprezentanții companiilor. Presa internațională care citează oficiali de la Pfizer scrie că vaccinul oferă protecție timp de șapte zile după prima doză și 28 de zile după cea de-a doua. Compania plănuiește să ceară autorizație de urgență din partea US Food and Drug Administration (FDA) pentru a aproba vaccinul.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo are COVID-19

  • Procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Informația a fost confirmată pentru Agora de reprezentanții PG. „Este adevărat că procurorul general, Alexandr Stoianoglo a fost testat pozitiv cu SARS-CoV-2”, a spus procurora Maria Vieru. Ea nu a oferit mai multe detalii despre starea procurorului general și nici dacă acesta urmează sau nu tratament acasă sau la spital.

6 instituții de învățământ din țară activează la distanță din cauza carantinei. 227 de elevi și 300 de profesori, testați pozitiv

  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  a informat că 6 instituții de învățământ din țară activează la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 153 de clase. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 227, iar 4386 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 300 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 234 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 73 de persoane, iar alte 89 se află în autoizolare. În învățământul profesional tehnic, în perioada 02-05 noiembrie, au fost înregistrați 21 de elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 6 – cadre didactice. De asemenea, 10 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.În învățământul superior, în perioada 02-05 noiembrie, avem 20 studenți testați pozitiv cu Covid-19, iar 104 de studenți se află în autoizolare. 11 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 518. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 3 persoane. Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1303 instituții de învățământ.

Ore la distanță: 675 de laptop-uri vor fi distribuite în mai multe școli din Chișinău

  • Primăria municipiului Chișinău a informat că instituțiile de învățământ din capitală vor beneficia de echipamente electronice, donate din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Astfel, 675 de laptop-uri vor fi distribuite în mai multe școli pentru a asigura buna desfășurare a procesului de studiu la distanță/online, cât și în alte scopuri educaționale. Tehnica destinată elevilor și cadrelor didactice va fi repartizată în baza numărului total de elevi și cadre didactice per instituție. Pe parcursul anului 2020, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chișinău a achiziționat 983 de calculatoare care au fost distribuite către instituțiile de învățământ din capitală.

Moneda comemorativă „Medicul meu – eroul meu”

  • Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei  (BNM) a aprobat conceptul de design al  monedei comemorative dedicate medicilor, care a fost selectat din lucrările propuse de către cetățeni. La comisia de selecție au ajuns 25 de concepte care au corespuns criteriilor, fiind alese 8 lucrări, prezentate spre consultare și specialiștilor din domeniul sănătății. În final, s-a optat pentru lucrarea semnată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Proiectul de design reprezintă imaginea a doi medici pe fundalul hărții Republicii Moldova, redând neprețuita dedicație a lucrătorilor medicali din țara noastră. Conceptele de design au venit din partea cetățenilor după ce, în vara anului curent, Comitetul executiv al BNM a decis să dedice o monedă lucrătorilor din domeniul sănătății și a invitat publicul să participe la elaborarea design-ului. Moneda „Medicul meu – eroul meu” va fi bătută în argint.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.