Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Orașul Chișinău va evalua indicatorii de reziliență urbană pentru a reduce impactul negativ al dezastrelor

   2118

Primăria municipiului Chișinău a devenit parte a proiectului „Campania de reziliență a orașelor”, implementat de către Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru reducerea riscurilor de dezastre. Astfel, Chișinăul este primul oraș din Republica Moldova care va evalua indicatorii de reziliență urbană și va identifica acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a reduce impactul negativ al dezastrelor.

Aderarea la această campanie reprezintă un prim pas pentru elaborarea unei strategii de reziliență pe termen lung.

Potrivit experţilor UNDRR, în ultimii ani, Republica Moldova a acordat o atenție redusă planificării și dezvoltării rezilienței, astfel încât regiunile urbane au devenit tot mai vulnerabile în fața diferitor riscuri.

În acest context, viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că administrația publică locală ar fi în imposibilitate de elabora un plan integrat fără anumite instrucțiuni bine definite.

„Un aspect important este ca toţi factorii sociali să contribuie la rezilienţa oraşului pentru a putea răspunde cât mai corespunzător provocărilor cu care se confruntă municipiul Chișinău. Mă bucură faptul că în acest proces sunt implicați și reprezentanții instituțiilor de stat şi ai companiilor private, astfel ca împreună să identificăm soluțiile optime”, a declarat Angela Cutasevici.

Campania UNDRR „Making Cities Resilient” urmărește zece obiective necesare îmbunătățirii rezilienței orașelor, cum ar fi: Consolidarea capacității financiare pentru reziliență, consolidarea capacității instituționale pentru reziliență, creșterea rezilienței infrastructurii sau asigurarea răspunsului eficient la dezastre.