icon

Premierul va înainta candidaturi noi pentru MECC, MA, MAEIE, MEI și Biroul de Reintegrare

09-11-2020 10:21
892

Prim-ministrul a participat în această dimineață la ședința tradițională cu președintele RM, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Conducerea țării a trecut în revistă principalele evenimente din ultimele zile și a stabilit o agendă de lucru pentru săptămâna care a început.

În cadrul briefingului de presă, Șeful Executivului a declarat că în acest moment există o restabilire a venitului bugetar la nivelul celui de anul trecut. Acest lucru permite Guvernului să-și onoreze toate obligațiunile sociale: „Cu privire la salarizare în sectorul bugetar este prevăzută achitarea premiului anual pentru o bună parte din categoriile de angajați la stat. Este vorba de cei din domeniul învățământului, culturii, o parte din medicină - care sunt finanțați din bugetul de stat, dar și alte categorii. Conform legii, este prevăzut premiul anual de până la 50%.”

 

Ion Chicu a vorbit și despre programul „Drumuri bune”, care decurge conform graficului, iar lucrările de reabilitare a drumurilor din țară stabilite pentru acest an sunt pe ultima sută de metri.

 

Cât despre situația din agricultură premierul susține că, în ciuda tuturor dificultăților generate de condițiile climaterice precare, antreprenorii din domeniu muncesc foarte mult.

 

„În următoarele luni vom aloca suport financiar agricultorilor, inclusiv din contul celor circa 60 de milioane de lei care au ajuns în contul trezorerial din partea Federației Ruse. Mă bucur să știu că, în pofida calamităților,  agricultorii au îndeplinit lucrările planificate pentru această perioadă. Semănatul culturilor de toamnă este în derulare. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm și să mulțumim agricultorilor că depun efort maxim să acopere siguranța alimentară a țării”, a subliniat prim-ministrul.

 

Șeful Guvernului a anunțat faptul că proiectul care prevede consolidarea independenței BNM a fost înaintat spre aprobare în Parlament și că speră să fie cât mai curând examinat și votat, astfel încât noul program cu FMI să poată fi semnat cât mai curând.

„Am solicitat ca Parlamentul să examineze acest proiect, dar și numirea vice-guvernatorilor Băncii Naționale, astfel ca până la 20 noiembrie Republica Moldova să poată raporta FMI-ului despre îndeplinirea tuturor condițiilor preventive. Acest lucru ne va permite să încheiem noul program cu FMI, pentru o perioadă de 3 ani, la începutul lunii decembrie”, a menționat Ion Chicu.

Premierul a declarat presei că a înaintat președintelui țării propunerea de revocare din funcție a 4 miniștri democrați și acceptarea cererii de demisie a ministrului de externe, Oleg Țulea, care a fost numit ambasador al RM în Ungaria. Tot pe parcursul zilei de astăzi Prim-ministrul va veni cu propuneri pentru înlocuirea acestor miniștri, pentru a avea certitudinea că aceste ministere vor lucra la capacitate maximă în această perioadă în care se realizează bugetele.

„Țin să le mulțumesc colegilor pentru prestație și pentru munca lor. Suntem la etapa de elaborare și aprobare a bugetelor pentru anul viitor, respectiv, ministerele trebuie să fie la nivel maxim de funcționalitate”, a spus prim-ministrul Chicu.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31