08:44:49 19.04.2024
Stiri

DOC // Afacerea Sanatoriul „Moldova” din Truskaveț: De ce Alexandr Slusari, cel care a dat alarma despre acest obiectiv al R. Moldova, a luat apă în gură!?

Actualitate 09.11.2020 14:19 Vizualizări5275 Autor: Ziarul National
DOC // Afacerea Sanatoriul „Moldova” din Truskaveț: De ce Alexandr Slusari, cel care a dat alarma despre acest obiectiv al R. Moldova, a luat apă în gură!? politics.md


Acum zece luni, în februarie 2020, Alexandr Slusari, vicepreședintele Parlamentului, atrăgea o atenție sporită asupra modului în care sunt gestionate sanatoriile R. Moldova din orășelul ucrainean Sergheevka și dădea un semnal de alarmă precum că acestea ar putea fi „înlăturate” din proprietatea statului. Deputatul a fost în continuare interesat de soarta bunurilor, iar în luna august curent Alexandr Slusari cerea socoteală Guvernului cu privire la șapte sanatorii și baze de odihnă din Ucraina, în afara de sanatoriul „Moldova”, care a dispărut din lista sa de interes politic, scrie politics.md.

Totuși, au rămas câteva semne de întrebare: ce și cui aparține, ale cui interese apără Alexandru Slusari și de ce a început a vorbi despre „Sanatoriul Moldova” în momentul în care statul a început procedura de întoarcere a proprietăților în gestiunea Cancelariei de Stat.

Sanatoriul „Moldova” care nu era al R. Moldova

Potrivit investigației realizate de portalul bani.md, sanatoriul „Moldova” a fost construit încă în perioada sovietică. După destrămarea URSS, Fondul proprietății de stat al Ucrainei a recunoscut drepturile patrimoniale ale Republicii Moldova asupra sanatoriului din Truscaveț abia în anii 2000 – împreună cu alte 27 de obiective amplasate pe teritoriul țării vecine.

Sanatoriul „Moldova” se afla pe timpuri la bilanțul Aparatului de Stat (reorganizată ulterior în Cancelaria de Stat). Însă, pensiunea, fiind amplasată pe teritoriul altui stat, urma să funcționeze conform legislației din Ucraina. Totodată, Cancelaria de Stat nu putea desfășura direct activități economice peste hotare, ci doar prin intermediul întreprinderilor de stat create în țara respectivă. Astfel, statul creează în anul 1999 întreprinderea de stat „Medisan”, ca fiind responsabilă de administrarea unui șir de obiecte balneoclimaterice ale Republicii Moldova dincolo de hotarele țării, iar prin Hotărîrea Guvernului nr. 1496 din 19.11.2002 împuternicește să gestioneze din numele statului inclusiv sanatoriile „Moldova” din or. Truskaveț și din or. Odesa.

O nouă filă in istoria vestitului sanatoriu

Întreprinderea de Stat „Medisan” înființează în Ucraina compania-fiică pentru a face posibilul gestiunea sanatoriului în statul străin. În calitate de director al Sanatoriului „Moldova” din or. Truskaveț a fost numit Babeliuc Valeriu.

Atrageți atenția: după recunoașterea drepturilor patrimoniale ale Moldovei de către statul Ucraina, bunurile Sanatoriului a fost înregistrate, contrar legii, ca proprietate a companiei-fiice (n.red. „Întreprinderea afiliată cu investiții străine a Întreprinderii de Stat „Medisan” a Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat a Moldovei”). Însă, conform Statutului companiei-fiice (n.red.: punctul 1.11), unicul fondator și proprietar al companiei trebuia să figureze Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

Și mai multe semne de întrebare apar în 2003, când, după înregistrarea bunurilor după compania-fiică, s-a accesat un credit nesemnificativ, iar bunurile Sanatoriului au fost gajate. Creditul a fost rambursat, pe când sechestrul așa și nu a fost scos. Bunurile statului au rămas blocate și statul nu putea avea acces la ele.

Principalele premise pentru delapidarea proprietății Moldovei au fost create inițial prin înregistrarea frauduloasă a documentelor de proprietate și, pe parcurs, prin administrarea intenționat defectuoasă prestată de directorul Babeliuc Valeriu, care ducea la creșterea bruscă a datoriilor, precum și fiind generată de activitatea așa-zisului „cel mai bun centru SPA din Ucraina”.

Povestea „celui mai bun centru SPA din Ucraina”

Sanatoriul Moldova din Truskaveț este bine cunoscut și peste hotarele Ucrainei, fiind solicitat de cei care vin aici să trateze bolile tractului gastro-intestinal, ale sistemului urinar, de reproducere și hepatobiliar (hepatita cronică, colecistita, colelitiaza), boli ce țin de metabolism și problemele aparatului locomotor. Cu alte cuvinte, clădirea reconstruită cu 12 etaje a pensiunii este un obiectiv foarte atractiv din punct de vedere economic. Din complex face parte și unul dintre cele mai bune centre SPA din Ucraina. În infrastructura lui există și un solariu în aer liber, sală de cinema și de conferințe.

Centrul SPA a fost construit în anul 2010, pe 10 ari din teritoriul Sanatoriului „Moldova”, când Cancelaria de Stat, prin „Asociația Curativ-Sanatorială și de Recuperare”, a dat curs solicitării directorului Babeliuc Valeriu și a permis construcția acestui Centru din sursele proprii ale Sanatoriului, pe motiv că acesta ar putea aduce un beneficiu substanțial programelor de recuperare și, ca urmare, ar majora rentabilitatea Sanatoriului.

Important de menționat este că acest Centru nu este proprietatea Sanatoriului și nici a ÎS „Medisan” sau a Cancelariei de Stat, fiind în proprietatea privată a companiei „MoldEdem”, a cărei fondatori sunt: cetățeanul Ucrainei Demochko Olexandr, cetățeanul R. Moldova Bulgari Valeriu, fost ministru al Agriculturii, care deține 50% din capital (1,5 milioane de hrivne) și compania ucrainească „Dnister”, beneficiar efectiv al cărei este Babeliuc Valeriu, directorul Sanatoriului „Moldova” (iar fondatorul companiei „Dnister” este Babeliuc Nazar, fiul lui Babeliuc Valeriu). Directorul companiei „MoldEdem” este Miculcin Micola.

Sursa citată notează că fostul ministru al Agriculturii, Bulgari Valeriu, este un bun prieten cu deputatul Alexandr Slusari din anul 2000. În martie 2001, cei doi înființau asociația producătorilor agricoli – UniAgroProtect.

De remarcat: „Dnister” este și compania care asigura o bună parte dintre achizițiile Sanatoriului „Moldova”, realiza reparații costisitoare în sanatoriu, dar și vindea foi turistice pentru tratament în sanatoriu, banii încasați ocolind caznaua statului nostru (n.red. fapt demonstrat ulterior printr-un audit realizat de Guvern).

Conform condițiilor și permisiunii Cancelariei de Stat la construcția Centrului Spa, Sanatoriul „Moldova” trebuia să ofere în subarendă un teren cu o suprafață de 0,1 ha, iar compania „MoldEdem” să asigure antrepriza la construcția Centrului SPA din mijloacele bănești ai Sanatoriului.

Însă, și de această dată directorul a decis contrariul, sfidând legea și depășindu-și categoric atribuțiile. Ori un acord al fondatorului, Cancelaria de Stat a Moldovei, nu a existat în sensul în care să permită „MoldEdem” să construiască centrul SPA din sursele proprii ale companiei.

Toată documentația și procesul de construcție a fost realizat de către directorul Sanatoriului de comun cu compania „MoldEdem” într-un alt mod decât cel dispus de stat: Centrul SPA s-a construit din sursele proprii ale companiei „MoldEdem”, dar pe teritoriul Sanatoriului sub paravanul „așa-zisului acord al fondatorului”.

Colaborarea cu „cel mai bun centru SPA din Ucraina” s-a dovedit pentru sanatoriu foarte costisitoare, arată raportul unui audit realizat de Cancelaria de Stat.

Datoriile au crescut mult în 2019. Despre asta a vorbit Alexandru Bunescu, șeful Întreprinderii de stat „Medisan”, declarând că „în 2019, datoriile sanatoriului „Moldova” au crescut cu 60%".

Surse demne de încredere din cadrul Ministerului Economiei au declarat pentru redacția bani.md că auditul a demonstrat faptul că „Sanatoriul Moldova” din fiecare foaie turistică vândută achita companiei „MoldEdem” 4 vizite la centrul SPA și asta indiferent dacă clientul sanatoriului beneficia de acele ședințe. Mai mult, nu fiecare dintre clienții Sanatoriului avea nevoie de serviciile oferite de „MoldEdem”.

Riscul de faliment și decizia de moment

Creșterea bruscă a datoriilor „Sanatoriului Moldova” s-ar fi putut solda cu preluarea proprietății de către creditori, inclusiv companiei „MoldEdem”. Pentru a evita o preluare a afacerii statului de către creditori, s-au trecut bunurile Întreprinderii de Stat la balanța Cancelariei de Stat și s-a scos sechestrul aplicat.

Acest lucru trebuia să se realizeze din 2003, însă administrația de atunci se pare că a omis acest punct.

Radierea GAJULUI s-a realizat în 2020

Potrivit raportului de audit, datoriile pe care sanatoriul le are față de persoanele Bulgari Valeriu, Babeliuc Valeriu, Miculcin Micola (din surse neconfirmate – ginerele lui Babeliuc Valeriu) și a firmelor cu care au tangență aceștia depășește 30% din valoarea totală a datoriilor pe care le avea „Sanatoriul Moldova” la data de 30 iunie 2020.

Din Raportul de Audit:

Sanatoriul „Moldova” a dispărut din lista de interes politic a lui Alexandru Slusari

Tot în luna august curent, deputații PPDA și PAS, Chiril Moțpan și Sergiu Litvinenco, băteau alarma cu privire la vânzarea sanatoriului „Moldova” din Truskoveţ, Ucraina. Deputații spuneau că bunul aflat în proprietatea Republicii Moldova ar fi fost scos la vânzare „în condiţii neclare”.

Litvinenco scria pe pagina sa de Facebook că asupra sanatoriului „Moldova” din Truskaveț s-ar comite un atac raider: „Am primit recent o adresare a medicului-șef al sanatoriului „Moldova” din or.Truskaveț, Ucraina, dl Babeliuc. Din ea rezultă că această proprietate a Statului Republica Moldova din Ucraina este supusă unui atac raider, în scopul preluării”.

Portalul mai scrie că vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, nu a mai fost interesat de soarta sanatoriului „Moldova” sau, cel puțin, nu a mai comentat vreodată cu privire la modul de gestionare a acestuia. „Firul logic se încheie exact cum am început, cu Alexandr Slusari și cu un mare semn de întrebare: De ce vicepreședintele Parlamentului „a luat apă în gură?”, conchide sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md