Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume anunță că are un vaccin anti-COVID-19 cu o eficiență de 90 %

vaccin
Foto: msmps.gov.md

Compania farmaceutică Pfizer Inc. a anunțat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficiență de peste 90 %, o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni și a afectat economia lumii, informează agenția Reuters.

Vaccinului își face efectul în aproximativ 28 de zile, perioadă în care persoanei îi sunt administrare două doze de vaccin. În jur de 43 538 de voluntari au participat la acest studiu și niciunul dintre ei nu a suferit efecte adverse grave. Pfizer a calificat aceste rezultate drept „o zi extraordinară pentru știință și umanitate”.

Compania a mai spus că, până la sfârșitul anului 2020, sunt gata să furnizeze 50 de milioane de doze de vaccin pe piață, iar în anul următor – alte 1,3 miliarde.

De la începutul anului, peste 50 de milioane de oameni au fost infectați cu COVID-19 la nivel mondial, iar 1,26 milioane au murit.

„Pfizer și partenerul german BioNTech SE sunt primii producători de medicamente care anunță un succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase de securitate și se așteaptă să solicite autorizația SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgență a vaccinului”, comunică Radio Europa Liberă România.

Dacă vaccinul este autorizat, numărul de doze va fi inițial limitat și rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecție.

Cu toate acestea, anunțul oferă speranță că și alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi a fi eficiente.

Pfizer va solicita o autorizație din partea autorităților americane pentru utilizarea de urgență a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date privind securitatea de la aproximativ jumătate dintre cei 44 000 de participanți la studiu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente