(video) Inovaţie! O companie din Israel a găsit cum să micșoreze greutatea unei caroserii auto cu circa 50%

Plasan, o companie care îşi are reşedinţa în Israel, a dezvăluit o nouă metodă de fabricare a caroseriei unei maşini, despre care se spune că va revoluționa industria auto. Tehnologia inovatoare permite reducerea semnificativă a greutății corpului fără pierderea rigidității, cu o creștere nesemnificativă a costului de producție.

Dezvoltarea prevede o utilizare largă, dar “dozată” a fibrelor de carbon și oferă o reducere a greutății de până la 45% în comparație cu corpurile tradiționale din oțel sau cu 20% în comparație cu cele realizate din panouri de aluminiu subţire!

Ceva similar face şi compania finlandeză Exel Composites, însă pentru aplicaţii industriale:

https://www.youtube.com/watch?v=LKe8g9oyhl0

Tehnologia Plasan implică producerea din fibră de carbon a elementelor interne ale corpului portant. Tuburile pentru cadru sunt realizate prin extrudare – astfel fibrele de carbon sunt distribuite uniform pe toată lungimea, rezultând un element structural puternic, rigid și ușor. Aceste tuburi sunt conectate la panourile compozite turnate pentru a forma pereții laterali ai corpului, podeaua și acoperișul. Elementele pre-asamblate sunt apoi conectate prin “noduri” speciale din aluminiu pentru a forma o structură dintr-o singură bucată. Însăşi ansamblurile din aluminiu sunt turnate prin presare şi sunt formate din două bucăți pentru a accelera asamblarea. 

Inginerul șef Plasan, Nir Kahn, spune că tehnologia nu este optimizată pentru rezistență-greutate, ci rezistență-cost. Adică, fibra de carbon este utilizată pentru a întări doar cele mai stresante și critice părți. O altă caracteristică a tehnologiei este că liniile de producție existente la fabricile auto pot fi adaptate la aceasta.

“Vedem cu adevărat posibilitatea unei producții pe scară largă de automobile: nu se limitează doar la cele militare sau pentru motorsport. Este posibil să producem sute de mii de astfel de corpuri pe an”, îl citează Autocar pe directorul Plasan în sfera materialelor compozite, Ronen Berger..

Plasan a dezvăluit deja noua tehnologie OEM-urilor globale și companiilor auto. În doi sau trei ani, modelele de producție pot avea elemente individuale lansate folosind această tehnologie și, în câțiva ani, corpuri întregi. 

Compania israeliană a menționat că economisirea fiecărui kilogram de greutate va costa aproximativ 10 dolari SUA. Cu alte cuvinte, pentru a reduce greutatea cu 100 kg, va fi necesar de crescut costul final al producției auto cu 1.000 de dolari, ceea ce reprezintă o suprataxă nu chiar atât de mare.

Tehnologia Plasan este destinată în principal utilizării în vehiculele electrice, unde orice economie de greutate măreşte eficiența energetică și crește autonomia. 

Plasan este o companie diversificată. Principalii bani pe care îi face este din producția de vehicule blindate pentru armată și poliție, dar realizează și o producție la scară mică de panouri exterioare din fibră de carbon pentru mașini sport precum Chevrolet Corvette, Ford Mustang Shelby, Dodge Viper, etc.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/