Raport săptămânal ANI // Un deputat din Parlament, sancționat pentru neprezentarea informației

Irina Odobescu
09/11/2020
news

Inspectorii de integritate a Autorității Naționale de Integritate (ANI) au aplicat, în perioada 2 - 6 noiembrie, amenzi în sumă totală de 18.500 de lei. Au fost sancționați mai mulți demnitari, între care un deputat din Parlamentul Republicii Moldova, un funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliție Buiucani, municipiul Chișinău și șase subiecți ai declarării din administrația publică locală.

Săptămâna trecută au fost întocmite opt procese verbale cu privire la contravenție pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale, în cazul unui funcționar public cu statut special din cadrul IP Buiucani și a subiecților din cadrul APL Edineț, Glodeni, Cantemir, Telenești și Grigorievca. Pe numele unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova a fost întomit un proces verbal pentru neprezentarea informației ANI. Un alt proces verbal a fost întocmit pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictului de interese în cazul unui primar din raionul Anenii Noi.

În perioada respectivă au fost inițiate patru proceduri de control pe aspectele averii, conflictelor de interese și incompatibilităților, fiind vizați primari și funcționari publici. Din cinci acte de constatare, două au fost emise pentru conflicte de interese. În același timp, săptămâna trecută au fost pornite 12 cauze contravenționale în privința unui procuror din procuratura raională, patru primari, cinci consilieri locali, un director de teatru și un director de gimnaziu.

Sub lupa ANI a ajuns săptămâna trecută averea unui primar din raionul Anenii Noi. În urma controalelor inspectorii au stabilit un conflict de interese în cazul unui primar din UTA Găgăuzia, dar și incompatibilități în cazul unui șef de direcție din cadrul IGPF al Ministerului Afacerilor Interne și unui subiect din cadrul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

Au fost pornite 12 cauze contravenționale, pe numele unui procuror în Procuratura raionului Ștefan Vodă, unui primar din raionul Basarabeasca, unui director de teatru național de stat, al trei consilieri locali în Consiliul comunelor Bardar și Mitoc. Cauzele au fost inițiate pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. Un primar din raionul Ialoveni și doi consilieri locali în Consiliul satului Mitoc și Taraclia de Salcie ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Doi primari din raionul Basarabeasca și Sângerei și un director de gimnaziu din raionul Râșcani s-au ales cu cauze contravenționale, după ce nu și-au declarat interesele sau nu și-au nesoluționat conflictele de interese. 

Irina Odobescu
09/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii