‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător: După aplicarea sistemului Mini-till, pământul a început să învie

Producător: După aplicarea sistemului Mini-till, pământul a început să învie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

A început să facă agricultură dintr-o întâmplare, și nu una dintre cele mai fericite, ne-a spus Sergiu Spinei, directorul CPC „Ecobioterra” SRL din Delacău, Anenii Noi.  După mai mulți ani în care a învățat cum să practice o agricultură performantă nu se mai vede înafara agriculturii, or aici se fac investiții mari și te vezi nevoit să reinventezi și să aplici tehnologii ca să nu falimentezi.

„Practic o agricultură performantă pe care o implementează un număr mic de producători de la noi, cu părere de rău. Atunci când am început să mă implic în agricultură aveam 3 mii de hectare de teren arabil și 600 de hectare de livezi, dar la moment, am rămas doar cu 560 de hectare de pământ arabil. De circa 8 ani implementez sistemul No-till și Mini-till de lucrare a solului. Dacă cineva crede că agricultura este profitabilă, eu cred că nu este chiar așa. Dacă te apuci să faci agricultură, atunci nu te mai poți lăsa de ea, ori falimentezi, ori faci tot posibilul ca să fii cel mai bun. Se fac foarte multe investiții în tehnică inclusiv, dar dacă să vinzi această tehnică, atunci nu mai poți să-ți acoperi cheltuielile, dar nici nu ai cui”, a menționat Sergiu Spinei.

Producătorul spune că a trebuit să implementeze tehnologiile de conservare a apei în sol din mai multe motive, inclusiv din cauza schimbărilor climatice, dar şi din cauza că lipsesc oameni care să muncească și specialiștii calificați. 

„Am experiență și în cultivarea legumelor: cartofi, varză, ceapă, morcovi, dar am renunțat și acum cultiv doar porumb, grâu, floarea soarelui și mazăre. Am ajuns la concluzia că legumele trebuie crescute așa cum se întâmplă în toate țările civilizate, adică la comandă, dar atunci când le cultivi, dar nu știi cui o să le vinzi, este o mare greșeală. Acesta nu se mai numește business. Prețurile sunt instabile, statul nu are nici o politică de susținere, dar nici nu știe de ce cantități este nevoie pentru a acoperi cererea internă, iată de ce, cel mai des se întâmplă că într-un an nu avem cartofi, iar în anul următor toți se apucă de cultivat numai cartofi. Până la urmă avem un paradox”. 

Un instrument necesar pentru a realiza principiile despre care a menționat mai sus Sergiu Spinei este tehnica agricolă.

„Pentru  a obține rezultatele scontate, pe lângă aplicarea unor tehnologii Mini-Till sau No-Till mai ai nevoie și de tehnică performantă. Atunci când am procurat o semănătoare de precizie pentru tehnologia Mini-till  (Sola Prosem KB 410/6), am beneficiat și de suportul UCIP IFAD. A fost un suport bun pentru compania noastră, acordat la timpul potrivit”. 

Sergiu Spinei spune că agricultura este o ramură foarte riscantă, dar dacă îți dorești să realizezi ceva cu succes, atunci trebuie să depui mult efort.

„O altă problemă majoră pentru sectorul agricol este lipsa oamenilor, specialiștilor calificați care erau instruiți anterior în școlile profesionale, astfel că sectorul înregistrează o lipsă acută de brațe de muncă calificate. Aceasta, până la urmă, a fost una dintre cauzele care m-au determinat să aleg culturile cerealiere. Dar și cerealele le cresc după o tehnologie pe care am văzut-o în Germania și SUA.  Problema cea mai mare a tehnologiei pe care o aplic este că atunci când pierzi, pierzi destul de mult. Trebuie să fie stimulată și susținută dezvoltarea unei agriculturi competitive”. 

Având insuficiență de cadre calitative, dar și oameni care să lucreze pe câmp, producătorul s-a văzut nevoit să identifice o alternativă.

„Pe lângă toate problemele menționate mai sus, amintesc și despre cultura de muncă, care a scăzut foarte mult. Iar atunci când spun cultura de muncă mă refer la faptul că, zilierii nu își îndeplinesc activitatea calitativ. Iată de ce am fost nevoit să mă gândesc la alte culturi pe care să le cresc. Totodată, zona unde sunt amplasate terenurile este una foarte secetoasă (cu 40% din media anuală de precipitații), astfel a fost nevoie să implementez tehnologii care să mă ajute la conservarea umidității în sol. Aplic scheme de conservare a apei, mă strădui să introduc îngrășăminte organice. Deja, după mai mulți ani, am început să observ avantajele aplicării acestui tip de agricultură. În primul rând, structura solului s-a schimbat foarte mult, iar numărul microorganismelor s-a înmulțit. Cu părere de rău, foarte mulți fermieri de la noi nu cunosc aceste momente, eu le-am învățat datorită faptului că am participat la multe seminare instructive, am mers la diferite simpozioane din diferite țări. Nu sunt agronom de specialitate, nu am studii în domeniul agricol și a trebuit să le învăț pe toate din mers. Încerc să fac față la toate provocările care apar pe parcurs”.

Cu părere de rău, nu se mai gândește nimeni la generațiile care vin, la mediul pe care îl lasă, a mai adăugat Sergiu Spinei.

„Tot tezarul țării noastre este pământul, înafară de pământ nu mai avem nimic”. 

‹ adv ›

Producătorul a constatat că nu întâmpină dificultăți în ceea ce ține de comercializarea producției, cu toate acestea crede că ar fi bine să existe o Asociație a agricultorilor care să se ocupe de problemele acestora, astfel fermierii nu ar înregistra atâtea pierderi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›