image
Sursa foto: Profimedia

Profitul gigantului petrolier Saudi Aramco a scăzut cu aproape jumătate în ultimul trimestru

Profiturile nete ale gigantului Saudi Aramco au scăzut cu 44,6% în T3/2020 pe fondul barierelor ridicate de pandemia în faţa industriei petroliere, transmite Mediafax.

Acţiunile marilor companii petroliere au scăzut semnificativ anul acesta, iar investitorii trag semnale de alarmă vis-a-vis de impactul pe care în generează coronavirusul asupra cererii şi tranziţiei pe termen lung a combustibililor fosili.

Aramco a înregistrat profituri de 11,79 miliarde de dolari în ultimul trimestru, de la 21,29 miliarde în aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania din Arabia Saudită a anunţat dividende de 18,75 miliarde de dolari pentru T2, pe care le-a acordat în timpul celui de-al treilea trimestru.

Aramco a declarat la începutul pandemiei că va majora producţia de petrol la valoarea record de 12,3 milioane de barili, după ce autorităţile din Rusia au refuzat să coopereze în vederea tăierii producţiei.

Astfel, preţul petrolului a scăzut atunci cu 25%, fapt ce a reprezentat cel mai mare declin de la Războiul din Golf din 1991.

Compania a tras anul trecut 29,4 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie, depăşind astfel grupul chinez Alibaba, condus în trecut de miliardarul Jack Ma, care a atras 25 de miliarde în 2014 printr-o vânzare de acţiuni în Statele Unite.

Noutăţile partenerilor

comentarii: