Timpul Local

Sudul Republicii Moldova va avea apă şi canalizare datorită Uniunii Europene

Locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor beneficia de proiecte de eficienţă energetică şi de servicii calitative de aprovizionare cu apă şi canalizare în valoare de peste 211 milioane lei datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud.

La 4 noiembrie 2020, în oraşul Leova au fost lansate lucrările de construcţii pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană. Regiunea de Dezvoltare Sud a R. Moldova beneficiază de 5 măsuri de aprovizionare cu apă şi canalizare şi de 2 proiecte de eficienţă energetică în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din oraşul Leova şi în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab” din oraşul Basarabeasca. Lucrările de construcţie urmează a fi finalizate până la sfârşitul anului 2021.

Investiţiile în infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Sud vor asigura locuitorii cu servicii calitative de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi condiţii mai bune de învăţământ pentru elevii şi personalul didactic din două scoli.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenţilor de Dezvoltare Regională, Agenţiei de Cooperarea Internaţională a Germaniei, autorităţilor publice locale, companiilor de construcţii, locuitori ai raionului Leova, şi reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.

„Sunt bucuroasă să văd că suportul financiar al Uniunii Europene îmbunătăţeşte în mod concret calitatea vieţii pentru 1.000 de elevi din Leova şi Basarabeasca, precum şi pentru profesorii şi cetăţenii din aceste localităţi. Eficientizarea energetică, precum şi aprovizionarea cu apă şi canalizare vor oferi condiţii de studii mai bune pentru elevi, vor contribui la modernizarea infrastructurii în zonele rurale ale Republicii Moldova, la îmbunătăţirea calităţii aprovizionării cu apă şi la implementarea măsurilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea mediului”, a declarat șefa Secţiei Operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Magdalena, Mueller-Uri.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, a subliniat că realizarea proiectelor este posibilă datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană.

„Ne propunem să sporim accesul la servicii educaţionale de calitate prin Eficientizarea energetică a clădirii Liceului Teoretic „Constantin Spătaru”. Încă în anul 2016 a fost elaborat şi aprobat Programul Regional Sectorial ce ţine de eficienţa energetică a edificiilor publice în Regiunea Sud. Atunci au fost selectate două licee în Regiunea sud şi anume Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din or. Leova şi Liceul Teoretic „Matei Basarab” din oraşul Basarabeasca.

Prin realizarea activităţilor propuse în cadrul proiectului, împreună cu partenerii şi antreprenorul ne propunem să efectuăm termoizolarea acoperişului şi a pereţilor exteriori, schimbarea ferestrelor şi uşilor exterioare, izolarea planşeului de subsol, instalarea unui punct termic şi a unui sistem fotovoltaic cu capacitate de 10kw. Apreciem înalt şi exprimăm gratitudinea noastră Delegaţiei Uniunii Europene pentru suportul financiar oferit la implementarea obiectivelor propuse”, a mulțumit aceasta.

Valoarea totală a proiectului de eficienţă energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din oraşul Leova constituie 53 milioane lei, dintre care 50,5 milioane de lei acordaţi de UE şi 2,5 milioane lei contribuţia locală. În acelaşi timp, proiectul de eficienţă energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din oraşul Basarabeasca se cifrează la 19,9 milioane lei, dintre care 19,2 milioane au fost oferite de UE şi peste 700 mii lei contribuţia locală. Numărul total de beneficiari, în cele două licee, sunt de aproape 1000 elevi, profesori şi angajaţi auxiliari.

De asemenea, valoarea totală a măsurilor investiţionale de aprovizionare cu apă şi canalizare este de 138,5 milioane lei, dintre care 125 milioane lei acordaţi de UE şi 13,5 milioane lei contribuţia locală. Aproximativ 12.000 de locuitori ai oraşului Leova şi localităţilor Iargara, Cupcui, Filipeni şi Romanovca vor beneficia de proiectele de apă şi canalizare din Regiunea de Dezvoltare Sud.

https://infoprut.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *