Decizia PD - o nouă criză politică, ce va mobiliza stânga, părăsirea „bărcii naufragiate" sau bază pentru noi coaliții? Analiză de la Dionis Cenușa

Decizia Partidului Democrat de a-și retrage miniștrii de la guvernare, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura într-o săptămâna, nu este neapărat „un semnal că PD abandonează barca naufragiată”. Analistul politic Dionis Cenusa crede că PD vrea să se decupleze de PSRM pentru a intra în eventuale coaliții noi cu partide pro-europene, fapt ce le va permite, printre altele, să reînnoiască relația cu Social-Democrații din Parlamentul European.

Foto: captura foto

„Democrații au avut de pierdut cel mai mult din cauza corupției politice, care a schimbat dramatic configurația Parlamentului. În asemenea condiții, asumarea actului de guvernare nu își are sens. Oro, 11-13 legislatori Democrați sunt depășiți numeric de cei 37 Socialiști, iar acest lucru se manifestă și asupra procesului legislativ. Rămânerea în umbra Socialiștilor pentru și mai mult timp va șterge definitiv identitatea lor politică.

Decizia de a face acest anunț înainte de turul 2 nu este în mod neapărat un semnal că PD abandonează barca naufragiată. Dar, ceea ce este sigur este că PD vrea să se decupleze de PSRM pentru a intra în eventuale coaliții noi cu partide pro-europene. Acest lucru îi va permite PD-ului să reînnoiască relația cu Social-Democrații din Parlamentul European, care încă nu au fost reparate dupa “epoca” lui Plahotniuc”, spune Cenușa.

Analistul mai susține că decizia PD va putea fi folosită de Igor Dodon pentru a mobiliza votul alegătorilor „prin accentuarea sentimentelor de frică de criză politică”. Asta pentru că fără cei din PD, socialiștii nu vor putea guverna mult timp în minoritate absolută, iar Guvernul lui Chicu va fi dat jos cu prima ocazie.

„Democrații au mai puține mandate în Parlament decât PAS și Platforma DA. De aceea, daca PD se va decide să intre într-o nouă coaliție, atunci negocierile vor trebui sa fie inițiate de PAS și Platforma DA. Orice guvern nou format va avea misiunea de a pregati țara pentru alegeri anticipate noi. De altfel, va depinde de exponenții lui Plahotniuc și Shor. Dar nici Sandu și nici Năstase nu au lansat asemenea discuții, deoarece se atacau în campania electorala înainte de primul tur”, spune Cenușa.

Expertul atenționeză că dacă democrații renunță la coaliția de guvernare, atunci o nouă criză politică este inevitabilă, lucru care îl avantajează pe Dodon în campania electorală înainte de al doilea tur.

„În aceeasi măsura, Maia Sandu încearcă să valorifice decizia PDM interpretând-o ca pe o abandonare a lui Dodon. In realitate, democrații au propriile raționamente (examinate mai sus).

Dodon nu se simte (încă) nicidecum amenințat de declarația PD, dânsul a pregătit publicul mult timp pentru un asemenea scenariu.

Sandu ar putea să foloseasca această situație nu atât pentru a demonstra slăbiciunea lui Dodon, ci mai degrabă pentru a convinge publicul de stabilitate politică după scrutin. Ea ar putea să sugereze că o eventuală victorie va duce la o coaliție de guvernare nouă între PAS, Platforma DA, democrații și deputații neafilitați. Respectiv, Președintele va putea să își implementeze agenda, care depinde de guvern și majoritatea parlamentară.

Populația și votanții trebuie asigurați că țara nu va intra într-o criza politică, adițional la cea sanitară și financiară”, a conchis analistul.

Amintim că ieri liderul PD, Pavel Filip, a anunțat că formațiunea își va retrage miniștrii din cadrul Guvernului actual, imediat după învestirea în funcție a președintelui țării, ales în cadrul turului II al scrutinului prezidențial, care va avea loc pe 15 noiembrie.


Pub