/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Oamenii au chefuit la Orhei de Hram: „Nu înțelegem unde e coronavirsul ăsta”

missing
08 noiembrie 2020, ora 20:22

Deși chiar ieri țara noastră a înregistrat un nou record de infectări, hramul orașului Orhei din acest an nu s-a deosebit aproape deloc de felul în care era sărbătorit în anii precedenți. Îmbulzeala, dansul în horă și degustarea de bucate au fost la ordinea zilei. Ca și anul trecut, Ilan Șor, dat în căutare internațională, a apărut la eveniment doar pentru câteva clipe, online. Apariția lui de scurtă durată a fost suficientă ca oamenii să-l aplaude, să lăcrimeze de bucurie la vederea lui, pentru că, spun ei,le este dor.

În pofida pandemiei, hramul din acest an nu a fost deloc modest. Sărbătoarea a început cu un marș la care au participat câteva sute de oameni. Deși în anii precedenți, în fruntea coloanei se afla Ilan Șor, acum locul i-a fost ocupat de Marina Tauber.

Ulterior, deputații și aleșii locali au depus flori la monumentul lui Vasile Lupu, iar la ceremonia oficială a fost nelipsit deputatul Sergiu Sîrbu, care nu demult a părăsit formațiunea Pro Moldova. Ne-a spus că a fost invitat de către primarul orașului.

SERGIU SÎRBU, DEPUTAT „PENTRU MOLDOVA”: „Ar însemna asta că deja vă asociați cu Partidul Șor? -Mă asociez cu lucruri bune, drumuri bune, iluminare, apă, cu canalizare”.

Totuși, mulțimea se afla în așteptarea oaspetelui principal. Atunci când pe ecran a apărut Ilan Șor, majoritatea nu-și puteau stăpâni emoțiile.

ILAN ȘOR, LIDERUL PARTIDULUI ȘOR: „Nu o să scăpați de noi până nu ne vom onora fiecare promisiune. De pe ecranul tv, din cosmos, din copac, mereu vor fi alături”.

„Șor e bun, dar de ce nu vine aici”?
„Are mult de lucru cred că”.

Politicianul care deja mai bine de un an nu a fost văzut în țară a fost decorat cu o diplomă din partea Platformei Pentru Moldova.

Mulțumiți că l-au văzut chiar și pentru câteva clipe, oamenii au recunoscut că-i duc dorul și îl vreau acasă, la Orhei.

„Ne e dor de el și sănătatea să dea la toți invalizii și pensionarii! -De ce plângeți? -Multe a făcut și ajutoare a dat…”

„Cu dânsul era mai vesel, altfel, mai frumos, interesant, parcă ceve-ceva nu îți ajunge”.

„Viața e foarte grea acum, dar asta la oameni le trebuie”.

„Să fie veșnic aici în Orhei”!

Alții ne-au spus că deja s-au obișnuit să-l vadă doar la ecran, iar mai important e să continue să investească bani în dezvoltarea orașului.

„El de departe, noi aici, facem treabă. Iaca ne-a dat o ciocolată”.

„E cel mai bun pentru noi. Știți că se consideră unul dintre principalii beneficiari a fraudei bancare? -Nu știu, nu mă interesează. A luat el, a dat la alții și ne dă și nouă”.

Deputata Marina Tauber așa și nu ne-a putut spune când acesta va reveni în țară, întrucât acest lucru ar prezenta pericol pentru viața lui.

MARINA TAUBER, DEPUTATĂ PP ȘOR: „Noi înțelegem că în cazul lui Ilan Șor, eu sunt sigură că o să devină prim-ministru, devine concurent pentru mai mulți”.

Totuși, absența lui Ilan Șor nu a știrbit din veselia sărbătorii. Oamenii s-au prins în horă și au chefuit, uitând de distanța fizică, măști și dezinfectare.

„-Da coronavirusul? -Ei, el nu se atinge de noi”.

„Nu înțelegem unde e coronavirsul ăsta… Făceau gălăgie, coranovirus, coronavirus… -Nu este? -Nu cred să fie. Știți că ieri a fost record de cazuri? -Lasă să fie… Unde-s”?

Primăria orașului Orhei a postat mai multe fotografii în care la intrarea spre eveniment, oamenilor le-au fost împărțite măști și verificată febra. La sosirea noastră, însă, lucrurile arătau diferit.

„Dați oamenilor voie să treacă și fără mască? -Fără întrebări vă rog”.

MARINA TAUBER, DEPUTATĂ PP ȘOR: „Mai mulți medici au declarat deja că de purtat masca afară este chiar contra tuturor normelor. Să fim serioși. Vedeți ce se întâmplă în Chișinău, la alte evenimente”.

Oamenii păreau să fie mult mai îngrijorați de rezultatele primului tur al alegerilor, decât de măsurile care trebuie luate pentru propria sănătate și siguranță. Orheienii ne-au mărturisit că le pare rău că Violeta Ivanov, care așa și nu a venit la sărbătoare, a acumulat atât de puține voturi.

„-Merita mai mult? -Desigur, după cum face, mult mai mult”.

„Mai sunt și dușmani. Degeaba am mers cu autobuzul. Ne duce și ne aduce degeaba”.

În acest an, municipiul Orhei a împlinit 466 de ani. Seara programul de activități prevede focuri de artificii și un concert. Pe scenă va evolua interpretul român Mihail, dar și trupe autohtone. La hramul din 2018, Ilan Șor a făcut promisiunea că Orhei într-un an va deveni Monaco și că va fi cunoscut în toată Europa.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Sergiu Ciubaru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram