/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Europa, din nou blocată? Mai mulți moldoveni stabiliți peste hotarele țării au povestit despre situația pandemică

08 noiembrie 2020, ora 20:30

Pe fundalul celui de-al doilea val de infectări cu noul coronavirus, tot mai multe țări europene, care înregistrează recorduri după recorduri, revin la restricții și impun carantină. În timp ce unele au intrat din nou într-o amorțeală totală, fiind închise grădinițele și școlile, în altele, măsurile antiepidemice sunt mai lejere. Despre cum stau lucrurile la etapa actuală în Europa, au ținut să ne povestească mai mulți moldoveni stabiliți peste hotare.

Corina Cojocaru, în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, este stabilită de trei ani cu familia în Ile de France, o suburbie a Parisului, capitala Franței, care se află în top cinci cele mai afectate țări din lume de pandemie. Doar ieri aici a fost înregistrat un antirecord – fiind vorba de aproape 60.500 de cazuri noi de infectări. Pentru că cifrele creșteau alarmant, la finele lunii octombrie Guvernul francez a introdus o nouă carantină generală și parțială. Astfel, oamenii pot ieși din casă doar pentru achiziționarea de bunuri esențiale, pentru vizite la medic sau pentru o oră de mișcare în aer liber, în baza unei declarații pe propria răspundere.

După multă cât nu ieși din casă, ți se face dor să te plimbi pe străzi. Ai senzația că ești un fugar când te uiți în jur și trebuie să mergi foarte repede. Lumea face sport…în pasajul legat de plimbatul câinelui sau a copilului este și permisiunea de a face sport, dar nu mai mult de o oră”.

Spre deosebire de carantina anterioară, școlile rămân deschise, iar oamenii merg la serviciu dacă angajatorul consideră că este imposibil să se lucreze de acasă.

Iar pentru ca să-ți aduci copiii de la școală, părinții au nevoie de o foaie specială în care este indicat că a ieșit anume pentru asta, este adresa. Toată lumea este cu măști”.

O izbucnire alarmantă a cazurilor de infectări cu maladia infecțioasă se atestă în această perioadă și în Spania, care se poziționează pe locul șase după numărul de îmbolnăviri. La începutul lunii, Guvernul spaniol a votat impunerea carantinei în Madrid şi în zonele înconjurătoare. Într-o regiune extrem de afectată, Catalonia, este stabilită de doi ani și Mihaela Rotăreanu, o tânără din Republica Moldova. Și aici au fost reintroduse un șir de măsuri obligatorii.

Începând de vineri de la 6 dimineața, până luni la 6 nu avem voie să părăsim municipiile în care locuim. La fel, noaptea de la 22 00 până la 6 dimineața nu avem voie să ieșim din casă fără un motiv în temeiat. Reuniunile sunt permise până la maxim șase persoane, măștile rămân obligatorii atât în spațiile închise cât și în stradă. Cluburile de sport, barurile, la fel, rămân închise”.

Iar Luminița Beldiman se află cu familia deja de 10 ani în Bolzano, un oraș din nordul Italiei, care este considerat zonă roșie. Țara a revenit parțial la carantină și la resticții precum interzicerea aflării afară pe timpul nopții, la fel au fost închise mall-urile în weekend, iar elevii de liceu învăță online.

Într-un al doilea lockdown a intrat și Marea Britanie începând cu data de cinci noimebrie, pentru o perioadă de patru săptămâni. Chiar și așa, moldoveanca Cristina Dolință, stabilită la Londra de trei ani, spune că noile restricții sunt mai lejere.

Toate restauratele, paburile, sălile de sport, muzeele, cinamatografele , saloanele, toate sunt închise. Rămân deschise farmaciile, supermarketurile, acele magazine care furnizează bunuri de strictă necessitate”.

Între timp, rămân deschide universitățile, școlile, grădinițele, judecătoriile, oficiile poștale, oficiile de stare civilă. Iar cei care au posibilitatea să muncească de acasă, sunt îndemnați să rămână la distanță. Rămâne obligatorie și purtarea măștilor în spații închise, păstrarea distanței sociale și interzicerea vizitelor între prieteni, colegi, familii.

Ceremoniile de înmormântare…..înregistrăpri de căsătorile….o ultimă dorință ar fi înregistrarea căsătoriei”.

Iar Belgia se află în carantină totală din 1 noimbrie. Moldoveanul Marian Cepoi care se află cu soția sa de trei ani la Bruxelles, spune că măsurile anunțate de autorități sunt similare cu cele de la începutul panemiei, adică din martie.

Prin urmare, toate magazinele neesențiale….iar universitățile fac lecțiile online”.

Și aici purtarea măștilor este obligatorie în spațiile închise, dar și cele publice în cazul în care sunt aglomerate. Chiar și așa, tânărul spune că omenii o poartă mai mereu. La fel ca în alte țări, aflarea în spațiul public, este interzisă în timpul nopții.

o singură diferență este că….”

Și peste Prut situația devine din ce în ce mai încordată. În ultimele 24 de ore în România fost raportate aproape 7000 de îmbolnăviri, iar alți 86 de români au murit după ce s-au infectat. În acest sens, autoritățile au fost nevoie să anunțe revenirea la mai multe restricții, iar de luni, se închid pentru 30 de zile şcolile, grădiniţele şi liceele. La fel, aflarea în spațiile publice este permisă doar în baza unei declarații pe propria răspundere.

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram