Un fost prim-ministru, ales președinte al Consiliului Directorilor uneia dintre cele mai mari rețele de benzinării

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Chiril Gaburici, care a condus Cabinetul de miniștri în 2015, a fost ales recent, în calitate de președinte al Consiliului Directorilor uneia dintre cele mai mari rețele de benzinării din țară.

Foto: UNIMEDIA

„Fondatorul companiei a decis crearea Consiliului Directorilor, drept urmare a intenției de a consolida performanțele actuale ale companiei, dar și de a asigura creșterea și dezvoltarea acesteia, eficientizând toate procesele. În calitate de membri ai Consiliului au fost invitați: Chiril Gaburici - ales ulterior în calitate de președinte al Consiliului, Rafiq Aliyev, Dumitru Tira, Dumitru Pulbere și Carlo Arturo Garuzzo”, se menționează într-un comunicat al companiei.

„Obiectivele și rolul Consiliului creat constau în implicarea activă în formularea de strategii vitale pentru companie, precum fuziuni, achiziții, extindere, diversificare, evaluarea strategiei și performanței corporative, consiliere, direcționare a managementului executiv în formularea și implementarea strategiilor de dezvoltare.

La fel, Consiliul va fi responsabil și de aprobarea strategiilor de responsabilitate socială și corporativa, bugetelor, planurilor și politicilor corporative, precum și de asigurarea faptului că Compania are implementată o structură adecvată de guvernanță corporativă, în special menținerea acesteia la cele mai înalte standarde etice.

Crearea Consiliului are ca scop și creșterea capacității de a distribui pe piață produse și servicii moderne și inovative la prețuri competitive, dar și promovarea valorilor unei activități social responsabile, menite sa asigure protecția mediului înconjurator, promovarea de soluții ecologiste in domeniul vizat, implementarea de tehnologii nepoluante, etc.”, se mai menționează în comunicat.

Cihiril Gaburici, numit președintele Consiliului Directorilor Bemol / Sursa:Facebook/ Chiril Gaburici

La 14 februarie 2015, președintele de atunci al R. Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Chiril Gaburici pentru funcția de premier.

La 18 februarie, noul Guvern, condus de Chiril Gaburici, a fost votat de Parlament cu 60 de voturi. Pentru și-au dat votul deputaţii PDM, PCRM și PLDM, cu excepția fostului premier Iurie Leancă, a lui Eugen Carpov și a fostei deputate Liliana Palihovici, care s-a abținut de la vot.

Pe 4 iunie 2015 Chiril Gaburici a prezentat raportul de activitate a Guvernului pentru primele 100 de zile. Peste două zile, în data de 6 iunie, acesta a cerut demisia întregii conduceri a Procuraturii Generale, a Băncșii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) printr-o scrisoare adresată către președintele țării, șeful Parlamentului și către toții deputații, făcută publică pe Facebook, amenințând că își va da demisia dacă în termen de 100 de zile cerința nu-i va fi satisfăcută. În motivația cererii se spunea că „[...] Moldova este sugrumată de corupție, sistemul financiar al acesteia sângerează. Iar prețul este plătit de fiecare cetățean, mai puțin de către cei vinovați. În urma ședinței de ieri a Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, am realizat că întregul sistem financiar al Republicii Moldova este sub asediu și mai multe instituții financiare sunt în pericol. Guvernul este lipsit de pârghii, iar instituțiile abilitate ezită să soluționeze aceste probleme[...] Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug țara. Eu nu negociez cu nimeni bunăstarea și viitorul copiilor noștri.

La 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, încheindu-și mandatul la nici patru luni de la numire. El a declarat că, pentru a schimba sistemul creat în țară, „are nevoie de instrumente suplimentare și de sprijin din partea partidelor politice, de care însă prim-ministrul nu dispune”.

Pe 16 iunie 2015, după aprobarea a circa 70 de proiecte, odată cu Chiril Gaburici, întreg Guvernul și-a prezentat cererea de demisie, în conformitate cu prevederile din Constituție.


Pub