Ultima oră! Joe Biden a obținut 284 de mari electori în urma numărării voturilor, mai mulți decât numărul necesar pentru a fi ales președinte al SUA

Ultima oră! Joe Biden a obținut 284 de mari electori în urma numărării voturilor din cadrul alegerilor din Statele Unite, cu 14 mai mulți decât numărul minim necesar (270) pentru a fi ales președinte al SUA, adică, 50%+1.

Foto: latimes.com

În același timp, contracandidatul lui Joe Biden, Donald Trump, a obținut, până la ora 18.30 ora Moldovei, 214 electori.

Totodată, Comisia Electorală Federală a SUA a anunțat că nu sunt dovezi de fraudă la vot.

Iată care sunt rezultatele numărării voturilor în acest moment, în SUA:

Rezultatele numărării voturilor la ora 18.30, în SUA / Sursa:The Associated Press

Sistemul electoral al SUA este conceput astfel încât la alegeri să ofere putere mai mare statelor cu populație mai mare. În dependență de mărimea și numărul de locuitori ai statului, acesta deține un anumit număr de electori. Alegerea electorilor mai este numită și votul popular. Electorii sunt și reprezentanții statului vizat în Congresul SUA (Congresul este format din 2 camere: Senat și Camera Reprezentanților). Exemplu: Statul Texas are 38 de electori. 36 sunt reprezentanți în Camera Reprezentanților și 2 reprezintă statul în Senat. 36+2 = 38 electori.

În total, în cele 50 de state ale SUA sunt aleși 538 de electori. Pentru ca președintele să fie ales, un candidat trebuie să acumuleze peste 270 de electori, adică, 50%+1.

Din moment ce unul dintre candidați acumulează 270 de electori din totalul de 538, acesta este considerat învingător în alegeri și devine președinte al SUA.

Închiderea ultimelor circumscripţii în Insulele Aleutine din Alaska, miercuri, 4 noiembrie, la ora 06:00 GMT, a pus capăt zilei electorale din SUA, într-un scrutin foarte strâns, urmat de câteva zile în care a continuat numărarea voturilor în state.


Pub