Principală  —  IMPORTANTE   —   Candidata Partidului Politic Șor a…

Candidata Partidului Politic Șor a primit, în campanie, donații de mii de lei de la pensionari și șomeri: CEC a verificat lista donatorilor

Candidata Partidului Politic „ȘOR” pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Violeta Ivanov, a primit, în timpul campaniei electorale, donații de peste 860 de mii de lei de la pensionari și persoane șomere.

Anunțul a fost făcut de către Comisia Electorală Centrale, după analizarea ultimului raport financiar depus de către candidata Partidului „ȘOR”.

Potrivit CEC, 168 de pensionari și șomeri au donat, în total, în contul concurentului electoral, Violeta Ivanov, suma de 870 500 de lei.

Cu referire la concurentul electoral Violeta Ivanov, la data de 23 octombrie, Comisia a fost informată despre faptul că acestui concurent i-a fost deschis contul cu mențiunea Fond electoral. Comisia constată că concurentul electoral Violeta Ivanov a declarat în rapoartele prezentate donații de la 168 de pensionari și șomeri în sumă totală de 870 500 lei. Pentru verificarea acestor informații CEC a solicitat informații de la CNAS. CNAS ne-a prezentat rezultatele abia aseara, iar datele încă nu au fost procesate. Se propunere revenirea la acest subiect la următoarea raportare financiară”, a menționat Andrei Volentir, membru CEC.

Potrivit Codului Electoral, pentru finanțarea campaniilor electorale pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător științific sau cea de creație.

Cu privire la donațiile primite de către concurenții electorali, Conform art. 41 alt. 2, litera e al Codului Electoral, persoanele fizice au dreptul să doneze concurentului electoral mijloace financiare virând în Contul electoral până la 6 salarii medii lunare pe economie, iar persoanele juridice – până la 12 salarii medii pe economie.

În cazul cetățenilor R. Moldova cu venituri obținute din afara țării acest plafon nu poate depăși trei salarii medii pe economie. Salariul mediu pe economie în R. Moldova, în 2020, a constituit 7 953 de lei. Prin urmare, o persoană fizică cu venituri obținute în țară este în drept să susțină financiar unul sau mai mulți concurenți cu suma ce nu depășește 47 718 lei.

În urma scrutinului de duminică, 1 noiembrie, candidata Partidului Politic „ȘOR” a obținut un scor de 6,49%.

Mai mulți concurenți electorali, din primul tur al alegerilor prezidențiale, au primit donații pentru campania electorală de la persoane fizice care nu au niciun venit declarat la Serviciul Fiscal de Stat. Despre asta a anunțat Comisia Electorală Centrală sâmbătă, 7 noiembrie, în urma examinării noilor rapoartele financiare prezentata de căntre concurenți. Detalii aici