Slovacia, prima din Europa care a testat întreaga populație pentru COVID-19. De ce și cum?

Timp de două zile – sâmbătă și duminică, 31 octombrie și 1 noiembrie 2020 – Slovacia a testat la COVID-19 două treimi din populația țării: peste 3,5 milioane de persoane din 5,5 milioane. Proceduri similare sunt efectuate și în weekendul acesta. La organizarea testării au ajutat militarii, procedura fiind gratuită pentru toți locuitorii țării. A fost utilizată tehnologia de testare a antigenului COVID-19: procedura este aceeași ca și atunci când se prelevă material pentru un test PCR (folosind un tampon de bumbac, se ia o probă de lichide din nazofaringe), dar rezultatul se obține în 15 minute. Pentru testarea completă a populației, autoritățile slovace au achiziționat 13 milioane de teste din Coreea de Sud, cheltuind aproximativ 43 de milioane de euro pentru aceasta. Pe 4 noiembrie, reprezentanții Guvernului au anunțat că acum vor fi lansate teste la intrarea în țară: pe 9 noiembrie este planificat să înceapă testarea la granița cu Ucraina, iar în alte puncte de frontieră – nu mai devreme de 15 noiembrie.

Ce a arătat prima etapă a testării. Cum se îmbolnăvesc oamenii în Slovacia

Scopul principal al testării complete este de a opri răspândirea coronavirusului în țară. Astfel, autoritățile doresc să detecteze focarele de răspândire și să afle în ce localități sunt cele mai multe cazuri de infecție, scrie Sme.sk. Acum focarele de coronavirus sunt localizate în nordul și estul Slovaciei. Zuzana Krishtufkova, șefa departamentului de epidemiologie de la Universitatea de Medicină Slovacă din Bratislava, a declarat că testarea completă a populației este singura modalitate de a preveni blocarea completă și dezastrul economic din țară. În Slovacia, de la începutul pandemiei, s-au infectat peste 66,7 mii de persoane, iar 261 de persoane au murit.

Prima etapă a testării care a avut loc weekendul trecut a arătat rezultate pozitive la 1% dintre cei testați – aceasta reprezintă aproximativ 38,3 mii de infectați. În același timp, unul dintre cele mai mici procente de cazuri a fost înregistrat în capitala, Bratislava: aici, în funcție de raioane, de la 0,13 la 0,37% din teste au fost pozitive. Liderul în morbiditate este Presov, un oraș din nord-estul țării. În Presov și mai multe orașe din nord-estul Slovaciei, o pondere semnificativă (până la 5%) din populație este romă. „Cel mai probabil, focarele din nord sunt cauzate de faptul că există multe familii în care mai multe generații locuiesc împreună și interacționează constant între ele și alte rude – de exemplu, ele se adună pentru nunți și sărbători”, explică epidemiologa Zuzana Kristufkova. În astfel de condiții, oamenii se infectează în familie și apoi răspândesc virusul la locurile lor de muncă – de exemplu, fabrici și depozite.

Pompieri, militari, medici, sterilitate. Cum s-a făcut testarea

Procedura de testare completă a populației pentru COVID-19 a primit genericul „Responsabilitate generală”. Punctele mobile – 5 mii  în toată țara au fost amplasate în principal pe străzi, unele – în incintele unor edifici: de exemplu, în școli și sediile inspectoratelor de poliție. La fiecare punct au participat voluntari, pompieri, militari, medici, totul în condiții de sterilitate. „În opinia mea, testarea a fost făcută bine, având în vedere cât de repede a fost organizată”, spune Elena Jarinova, care lucrează ca producător și locuiește în Slovacia de 5 ani citată de Curenttime.tv.

Fluxul principal de persoane testate a avut loc în prima zi – 2,5 milioane de persoane au trecut testul pe 31 octombrie și doar 1 milion pe 1 noiembrie. „Motivația principală a fost simplă – identificare bolnavilor și izolarea acestora, în special a celor care nu prezintă simptome de coronavirus, dar care oricum sunt infecțioși”, spune Jana, cercetătoare care locuiește în Slovacia de 10 ani. Potrivit ei, locuitorii țării înțeleg că alternativa la testare ar fi blocajul total, în urma căruia mulți vor rămâne fără muncă și fără venituri, iar toată lumea va fi forțată să stea închisă: „Am trecut deja prin asta în primăvară. A fost greu atât pentru oameni, cât și pentru buget: stat a plătit indemnizații celor care au suferit de carantină”.

Carantină, certificate și amenzi. Ce se întâmplă dacă refuzi testarea sau autoizolarea

Când a fost anunțată testarea generală, autoritățile au solicitat tuturor persoanelor de peste 10 ani să ia parte la aceasta. Cei care au peste 65 de ani și care își părăsesc cu greu casele, precum și persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, cancer și alte boli, au fost scutite de participarea la testare. Persoana cu o vârstă mai mare de 10 ani și sub 65 de ani și care nu face parte din niciunul dintre grupurile enumerate, poate refuza testul – participarea este voluntară. Dar, în caz de refuz, trebuie să stea în carantină timp de 10 zile. În carantină vor sta și cei care au fost testați pozitiv. „Slovacii sunt o națiune destul de ascultătoare – li s-a spus să păstreze carantina, ei o să păstreze în masă”, spune Elena Jarinova.

Cei care încălcă regimul de autoizolare sau refuză să poarte o mască, vor trebui să plătească amenzi până la 1.600 de euro. Este o sumă mare conform standardelor Slovaciei.

După testare, cetățenilor li s-au acordat certificate. Testul negativ dă dreptul de a călători și de a face cumpărături fără restricții în limitele stării de urgență instituite aici pe 2 noiembrie. Magazinele și centre comerciale, grădinițele, băncile și clădirile administrative sunt deschise în Slovacia. Cu toate acestea, angajații acestora sunt în drept să solicite vizitatorilor prezentarea unui test negativ pentru coronavirus. În același timp, centrele de fitness, cinematografele, restaurantele și teatrele sunt închise. Purtarea măștilor este, de asemenea, obligatorie.

Următoarea etapă a testului va avea loc în perioada 7-8 noiembrie și se așteaptă ca acesta să fie la fel de masivă. Potrivit epidemiologului Zuzana Krishtufkova, în pregătirea celei de-a doua etape a testării, este necesar să nu se concentreze asupra orașelor mari, unde nu au fost detectate aproape niciun caz de infecție, ci asupra zonelor critice – în așezările din Nord. Acest lucru va permite izolarea la timp și prevenirea răspândirii COVID-19.

Unde s-a mai făcut testarea generală a populației?

Testarea generală voluntară pentru COVID-19 a fost cea care a ajutat autoritățile să facă față epidemiei din Coreea de Sud, unde testarea la coronavirus s-a făcut masiv și mobil. Acolo a fost posibil să faci testul fără a părăsi mașina – au fost testați aproximativ 15 mii de persoane. Ca urmare, după o creștere a numărului de cazuri în aprilie, nivelul cazurilor noi a scăzut la un nivel minim – de exemplu, pe 5 aprilie, erau doar 47. În Coreea de Sud, 1.835 de persoane sunt bolnave (pentru comparație, în Slovacia – mai mult de 51 de mii de persoane, în Rusia – mai mult de 397 de mii de persoane).

Testarea în masă a populației a fost făcută și în Islanda (în total, în țara cu o populație de 364 de mii de persoane, 4 989 de persoane s-au îmbolnăvit de la începutul pandemiei, acum 798 de persoane sunt bolnave). Autoritățile islandeze au făcut testarea gratuită și, cu ajutorul acesteia, au aflat că aproximativ jumătate dintre cei care au dat rezultate pozitive nu au simptome, dar sunt purtători.

Care e situația în Republica Moldova?

În luna iunie, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că testarea masivă a populației înseamnă teste irosite și personal medical supraîncărcat. „Am încercat să testăm masiv și testarea masivă nu este altceva decât teste irosite și potențial de laborator sufocat și supraîncărcat. V-am prezentat grafic situația, noi ne plasăm exact acolo unde ne plasăm. La capitolul fatalitate foarte bine ne plasăm, pe bune, la capitolul incidență suntem sus, dar nu suntem nici primii, nici ai doilea, nici ai treilea”, a declarat fostul șef al ANSP. Aceasta în condițiile în care, pe parcursul lunilor de pandemie, reprezentanți ai societății civile s-au pronunțat de mai multe ori pentru testarea masivă a populației.

„Lecțiile statelor care au reușit să oprească răspândirea virusului și Organizația Mondială a Sănătății ne spun: testați, izolați și tratați. Prin testare masivă putem opri răspândirea virusului, proteja lucrătorii medicali, pregăti sistemul medical și informa corect populația”, au declarat experții Centrului de Politici și Reforme încă luna martie. Până în prezent, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus în Republica Moldova a trecut de 80 mii de cazuri și peste 1900 de persoane au decedat.

Sursa: Curenttime.tv

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.