Tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului dezvoltă o aplicație care va combate traficul de ființe umane în mediul online

copii_trafic_295269002-1280×720

Timp de trei zile (6-8 noiembrie), tinerii de ambele maluri ale Nistrului vor dezvolta un soft care va analiza anunțurile privind ofertele de muncă și va alerta despre riscurile de angajare, dar și o platformă online de comunicare pentru a lăsa feedback despre angajatori. Aceste acțiuni vin să prevină și să combată traficul de ființe umane.

Potrivit experților, în ultima perioadă tehnologiile informaționale au devenit instrumente care facilitează traficul de persoane, iar statisticile arată că tot mai multe victime traficate nu au avut niciun contact fizic cu traficații. Pentru a găsi soluții digitale care ar contribui la prevenirea și combaterea acestor tipuri de infracțiuni, este necesară o abordare la scară largă, fenomenul fiind foarte răspândit.

Cea mai frecventă formă de trafic de ființe umane este exploatarea victimelor cu scop de muncă. Pentru a îmbunătăți mecanismele de identificare acestor cazuri de, posibile soluții ar fi elaborarea unui soft de analiză a tuturor anunțurilor privind ofertele de muncă, o platformă online de comunicare, unde ar putea fi lăsat feedback despre angajatori, o aplicație care ar putea verifica riscul pentru angajare dar și un sistem informațional care ar conecta serviciile tuturor instituțiilor responsabile de reabilitarea și protecția victimelor.

Radu Curoșu, ofițer de program, Oficiul Reprezentantului Special și al Coordonatorului OSCE pentru combaterea traficului de ființe umane de la Viena: „La nivel internațional există soluții tehnologice care permit lupta cu traficul de ființe umane. Pentru a gândi și a elabora o soluție dedicată țării noastre, trebuie să identificăm un spectru problematic îngust și să lucrăm în acea direcție, deoarece este imposibil să cuprindem toate aspectele legate de traficare. Mai mult, crima traficului de ființe umane cuprinde toate elementele unei piețe de desfacere: există cerere, există ofertă și se câștigă bani. Traficul are loc inclusiv din cauza cererii foarte mari de pe piață pentru muncă neremunerată sau servicii sexuale prestate”.

Cea de-a doua problemă stringentă discutată la hackathon este exploatarea sexuală a copiilor în mediul online. O tendință care se observă la nivel global și care s-a agravat în timpul pandemiei este comportamentul riscant promovat de copii în mediul online. Este vorba despre faptul că aceștia sunt convinși să producă materiale indecente, iar apoi să le expedieze altor persoane.

Tatiana Buianina, psiholog, expertă independentă: „Platformele digitale reprezintă un suport pentru afirmarea identității. În adolescență, tinerii sunt impulsivi, egocentrici, perioadă în care dezvoltă un sentiment al sinelui, iar feedbackul și like-urile recepționate devin importante, ei fiind ușor influențați. Interacțiunea prin rețelele sociale le creează sentimentul ca sunt conectați ușor, fără dificultățile și complexele care pot apărea în comunicarea față-n față. Ca soluție, trebuie să dezvoltăm tehnologii care le oferă tinerilor posibilitatea de a-și manifesta personalitatea într-un mediu online sigur și să-i instruim despre exprimarea individualității în spațiul virtual. Putem crea jocuri prin care adolescenții ar simula situații din mediul real, relevante pentru formarea identității și a rezistenței lor la situații de bullying, manipulare, trafic”.

La Anti-Trafficking Hackathon, organizat de Generația NIKA și Yep!Moldova, în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova, participă peste 50 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, specialiști în patru domenii: tehnologii informaționale, design, antreprenoriat și combaterea traficului de ființe umane (psihologi specializați, juriști, asistenți sociali etc.). Ei formează echipe a câte trei persoane, în cadrul cărora își utilizează cunoștințele complementare pentru a găsi soluții inovatoare.

Antti Karttunen, șef-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova: „Evenimentul de astăzi este un pas în stabilirea unui mediu sigur pentru fiecare cetățean, în privința protecției drepturilor sale. Vocea, curajul și abilitățile tinerilor sunt necesare acum mai mult decât oricând. Motivul pentru care organizăm aceste evenimente este pentru a scoate în evidență vulnerabilitatea victimelor și urgența sprijinului pe care trebuie să-l oferim. În total, vom dedica 70 de ore unor subiecte sensibile, precum traficul de ființe umane și exploatarea sexuală”.

La finalul hackathon-ului, soluțiile create pentru combaterea traficului de ființe umane vor fi apreciate conform unui set prestabilit de criterii (aplicabilitate, inovație, scalabilitate, pitch, echipă), iar trei echipe câștigătoare vor fi premiate. Sesiunea finală de prezentare a soluțiilor dezvoltate va avea loc în cea de-a treia zi a evenimentului, în data de 8 noiembrie.

Anti-Trafficking Hackathon este organizat în contextul Zilei Europene de luptă împotriva Traficului de ființe umane și în condițiile pandemiei, care a favorizat noi tendințe îngrijorătoare în domeniul traficului de ființe umane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente