image
Sursa foto: facebook.com/GardaTinara

FOTO: Copii folosiți de socialiști în campania electorală

Îmbrăcați în geci și cu chipiuri PSRM, mai mulți minori au împărțit la greu ziare, pliante și calendare cu Igor Dodon în această campanie. Unii au recunoscut că au făcut acest lucru pentru bani, chiar dacă nu cunosc prea multe despre partidul pe care îl promovau. Folosirea imaginii copiilor în campania electorală rămâne nepedepsită în Republica Moldova, din cauza legislației, menționează Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

În campania electorală de până la 1 noiembrie, în toate sectoarele municipiului Chișinău au fost observați adolescenți îmbrăcați în veste roșii, chipiuri și genți cu simbolica PSRM, care împărțeau ziare, pliante și calendare cu Dodon, susținut de PSRM la alegerile prezidențiale.

Mulți dintre aceștia nu au mai mult de 15-16 ani și fac parte din Garda Tânără a organizației de tineret a Partidului Socialiștilor. În discuții cu unii dintre ei, minorii au recunoscut că nu au 18 ani și că împart ziare pentru bani.

Da, ni se plătește zilnic, noi nu degeaba umblăm prin oraș”, mi-a spus un băiețandru de cel mult 16 ani, vorbitor de limba rusă. Acesta nu a dorit să dezvăluie ce sumă primește pentru munca efectuată. La fel, băiatul nu cunoștea mai nimic despre istoria partidului pe care îl reprezintă, menționând doar că: „Igor Dodon trebuie să fie președinte.”

Fotografii cu acești tineri sunt postate și pe pagina organizației, mulți dintre aceștia fiind de vârste fragede.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu a declarat pentru Jurnal.md că art. 13, alin. (3) a Legii privind drepturile copilului prevede expres interdicţia implicării copiilor în activitatea politică şi asocierea lor în partide politice, dreptul de asociere al copilului referindu-se la organizaţiile obşteşti şi doar în condiţiile stabilite de legislaţie.

Desigur dezaprob aceste acțiuni. Dar trebuie de examinat și posibilitatea copilului de a munci - legal, în baza contractului de munca sau prestări servicii, cu respectarea vârstei, acordul părinților și desigur fără a fi implicați în agitație politică. Mai mult, legislația electorală nu prevede la acest compartiment nicio normă juridică care ar reglementa acest aspect. Și mai rău este că nu se prevăd nici sancțiuni pentru concurentul electoral în implicarea copiilor în alte activități electorale, folosirea imaginii etc. Eu am anunțat ca voi veni și cu propuneri în acest sens”, a menționat Bănărescu.

I-am expediat imaginile cu minorii care au împărțit ziare electorele până la 1 noiembrie, iar Obusmanul pentru drepturile copilului ne-a asigurat că acestea vor fi parte a unui raport care va fi prezentat după alegeri.

Totodată, avocatul poporului insistă pe includerea în Codul Electoral a unor prevederi cu privire la interzicerea folosirii de către concurenţii electorali a copiilor sau a imaginii copiilor, dar și introducerea în Codul Penal a componentei de infracţiuni cu privire la folosirea ilegală a copiilor în campaniile electorale sau în scopul promovării imaginii demnitarilor publici.

copii psrmcopii psrm
copii psrmcopii psrm
copii psrmcopii psrm
copii psrmcopii psrm
copii psrmcopii psrm
copii psrmcopii psrm
copii psrmcopii psrm
copii psrmcopii psrm

Noutăţile partenerilor

comentarii: