image
Sursa foto: libertatea.ro

Codurile-bară de pe produse ar putea dispărea: Cu ce vor să le înlocuiască cercetătorii

Codurile-bară aplicate pe etichetele, precum și codurile QR, folosite pentru identificarea tuturor produselor, de la tricouri la automobile, ar putea fi înlocuite cu un sistem de marcare bazat pe ADN, care nu este vizibil cu ochiul liber, informează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit unui studiu publicat joi, noul sistem ar contribui la combaterea produselor contrafăcute, din cauză că infractorilor le-ar fi greu să detecteze și să traficheze o marcă lichidă, bazată pe o combinație de ADN și plasată pe obiecte de valoare, spre exemplu, precum buletine electorale, opere de artă și documente secrete.

Într-un articol științific publicat recent de revista Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Washington și experți ai companiei Microsoft au lăudat costul scăzut al sistemului lor de marcare moleculară, denumit “Porcupine” (“porc-spinos”). Până acum, această tehnologie costa mult și de aceea era ocolită.

Cum se folosește codul pe bază de ADN

„Porcupine” ocoleşte aceste probleme prefabricând fragmente de ADN sintetic, pe care utilizatorul poate să le combine arbitrar pentru a crea noi marcaje. Sistemul “se bazează pe o serie de mici secvenţe de ADN, denumite fragmente moleculare sau «molbits» (molecular bits)”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul universităţii americane. Procedura constă, pentru codarea unui nume de utilizator, în adăugarea unui “molbit” în fiecare bit digital al etichetei.

„Dacă bitul digital este 1, se adaugă «molbitul» său în numele de utilizator, iar dacă este 0, atunci este lăsat în afara lui. Apoi se lasă la uscat pentru a fi decodat mai târziu”, au explicat cercetătorii.

Pentru citirea numelui de utilizator, peste acesta se adaugă puţină apă, care hidratează eticheta moleculară, scanată apoi de un cititor de ADN mai mic decât un smartphone – un secvenţiator cu nanopori. Etichetele ADN nu pot fi detectate cu ochiul liber sau prin atingere, de aceea vor fi și greu de falsificat, au explicat cercetătorii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: