image
Sursa foto: gds.ro

Furtuna Eta a lăsat în urmă zeci de morţi şi haos în America Centrală

Furtuna Eta, anterior uragan, a provocat ploi torenţiale şi inundaţii catastrofale în America Centrală, bilanţul deceselor crescând vertiginos joi, îndeosebi în urma alunecărilor de teren, în timp ce străzile au fost transformate în râuri, iar multe poduri au fost luate de ape, relatează vineri Reuters.

Peste 70 de persoane şi-au pierdut viaţa în ţările sărace din regiune, situate între Mexic şi Columbia, iar alţi cel puţin câteva sute de locuitori au rămas blocaţi pe acoperişuri sau izolaţi în urma inundaţiilor.

În Guatemala, numărul morţilor a crescut la peste 50 pe parcursul zilei de joi, potrivit preşedintelui Alejandro Giammattei, care a declarat că alunecările de teren din preajma câtorva localităţi mici au înghiţit câteva zeci de case. „În acest moment, încercăm să ajungem acolo pe jos, pentru că nu există altă cale”, a precizat Giammattei cu referire la situaţia drumurilor afectate de inundaţii, ceea ce a complicat operaţiunile de intervenţie.

Una dintre cele mai puternice furtuni care a afectat America Centrală în ultimii ani, Eta a lovit marţi Nicaragua cu puterea unui uragan de categoria a 4-a, cu viteze ale vântului de 241 de kilometri la oră, înainte de a slăbi din intensitate până la nivel de depresiune tropicală, pe măsură ce a înaintat pe uscat, către statul vecin, Honduras.

etaeta

Familiile şi-au croit cu greu drum pe străzile inundate din localitatea San Pedro Sula, situată în nordul Honduras, în timp ce maşinile au fost aproape scufundate în zone din oraşul San Pedro Carcha, din centrul Guatemala, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni şi imaginilor publicate pe reţelele sociale.

Guvernul din Honduras a declarat că aproximativ cinci sute de persoane au fost salvate de pe acoperişuri, joi, pe măsură ce nivelul apei a continuat să crească, însă mulţi alţii erau probabil încă blocaţi. „Nu vom părăsi zona până ce nu o salvăm pe ultima persoană”, a declarat pentru media preşedintele ţării, Juan Orlando Hernandez, adăugând că operaţiunile de salvare la care participă poliţişti, soldaţi şi pompieri vor continua şi noaptea.

Daunele şi distrugerile s-au răspândit în cea mai mare parte din Honduras, iar bărci cu motor şi elicoptere ar fi trimise din zonele inaccesibile pentru a salva locuitorii blocaţi, a spus Hernandez joi.

Media din Nicaragua au relatat de asemenea că două persoane care practicau mineritul au murit în urma unei alunecări de teren.

Preşedintele Giammattei din Guatemala a declarat anterior stare de urgenţă în aproape jumătate din cele 22 de departamente ale ţării.

În sudul Costa Rica, o alunecare de teren a ucis două persoane, un bărbat şi o femeie, care se aflau într-o locuinţă, au anunţat autorităţile.

Între timp, cinci persoane, dintre care trei copii, au murit în inundaţiile din provincia Chiriqui din Panama, în apropierea de graniţa dintre această ţară şi Costa Rica, au indicat autorităţile.

A existat cel puţin o veste bună în Honduras, unde şaizeci de pescari daţi dispăruţi în larg au fost salvaţi, a declarat liderul comunităţii locale, Robin Morales care a numit supravieţuirea acestora un „miracol”. „Prietenii noştri sunt în viaţă, slavă Domnului!”, a spus el.

În vaste regiuni din Nicaragua, Honduras, Guatemala şi Costa Rica, vântul puternic şi ploile torenţiale au deteriorat sute, poate chiar mii de case, obligând mii de persoane să se refugieze în adăposturi.

Eta se deplasează în direcţie nord-vestică spre Marea Caraibelor cu 13 kilometri la oră, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Potrivit prognozelor, Eta va creşte în intensitate deasupra apei şi urmează să ajungă zilele următoare în Insulele Cayman, Cuba şi sudul Floridei, conform NHC.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: