Ministerul Justiției a recepționat cererea de extrădare a fostului deputat român Cristian Rizea

Ministerul Justiției de la Chișinău a recepționat cererea Ministerului Justiției din România privind extrădarea lui Mihai (Rizea) Cristian, pentru executarea sentinței penale, a anunțat ministrul Fadei Nagacevschi. Asta după ce fostul deputat român condamnat la peste 4 ani de închisoare a fost reținut la Chișinău, acum câteva zile, iar președintele Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea cetățeniei R. Moldova, pe care o deținea acesta.

Foto: adevarul.ro

„La 04 noiembrie, Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției a informat Ministerul Justiției al Republicii Moldova despre reținerea lui Mihai (Rizea) Cristian, anunțat în căutare internațională de către autoritățile române, care a fost condamnat prin sentința penală nr. 680 din 07.12.2017, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani și 8 luni privațiune de libertate, pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de Codul Penal al României.

La 04 noiembrie, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a informat Ministerul Justiției al României despre reținerea lui Mihai (Rizea) Cristian și a solicitat prezentarea cererii de extrădare a acestuia, cu anexarea actelor necesare, prevăzute de art. 12 din Convenția europeană de extrădare.

În același timp, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a informat Ministerul Justiției al României despre publicarea în Monitorul Oficial a Decretului Președintelui Republicii Moldova de retragere a cetățeniei lui Rizea.

La 5 noiembrie, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a recepționat cererea de extrădare a cetățeanului Mihai (Rizea) Cristian și actele anexă, parvenite de la Ministerul Justiției al României în acest sens”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției de la Chișinău.

La sfârșitul lunii octombrie, fostul deputatul român Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost surprins de către activistul Vasile Costiuc, cum se plimbă nestingherit prin Chişinău.

La 3 noiembrie, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că a semnat un decret de retragere a cetățeniei oferite lui Cristian Rizea.

În aceeași zi, Rizea, cu noul nume Mihai Cristian Luigi, a fost reținut la Chișinău, de ofițerii de investigații ai Direcției Investigații Criminale a INI al IGP.

Ulterior, fostul deputat român a atacat în judecată decretul președintelui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei R. Moldova, însă instanța nu i-a dat câștig de cauză.


Pub