A cucerit întreaga lume cu creațiile sale cinematografice. Regizorul Emil Loteanu ar fi împlinit astăzi 84 de ani

La data de 6 noiembrie curent, celebrul actor, regizor, scenarist, poet şi scriitor Emil Loteanu ar fi împlinit vârsta de 84 de ani.

Foto: http://tvrmoldova.md/

Emil Loteanu a scris scenariile filmelor sale si este autorul mai multor volume de proza si poezie. În ultimii ani, el a montat si piese de teatru.

Filmele lui Loteanu sunt un adevărat tezaur al țării și au devenit în scurt timp un arhetip al culturii românești. Este autorul a nenumărate filme și scurtmetraje prezentate la circa 50 de festivaluri și retrospective cinematografice în numeroase oraşe ale lumii cum sunt: Buenos Aires, Baltimore, Budapesta, Helsinki, Tokio, Londra, Montreal, Paris, Roma, Rio de Janeiro, precum și toate republicile fostei URSS.

Emil Loteanu a fost un venerabil regizor care a adus vaste schimbări în cultura românească. Acesta a adus fericire pe micile ecrane datorită filmelor sale de neegalat, regizate cu impuls și dorință de a da face lucruri frumoase.

Este autorul a peste 20 de filme, care au fost premiate la diverse concursuri internaționale. Printre cele mai cunoscute opere cinematografice ale sale se numără Poienile roșii (1966), Lăutarii (1971), Șatra (1975), Gingașa și tandra mea fiară (1978).

Emil Loteanu a decedat la data de 18 aprilie 2003 într-un spital din Moscova și înmormântat în cimitirul Vagankovo.


Pub