Poliția rusă susține că Aleksei Navalinîi nu a fost otrăvit, ci că opozantul ar fi avut ,,pancretită”

Poliţia rusă afirmă că principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, suferea de „pancreatită", respingând ideea că pe ce acesta l-ar fi otrăvit, scrie www.agerpres.ro.

Foto: https://www.mediafax.ro/

La sfârşitul lunii august, lui Navalnîi i se făcuse rău în avion în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, i s-a permis să fie transportat de urgenţă la o clinică din Germania pentru tratament, sub presiunea apropiaţilor săi.

Trei laboratoare europene, ale căror concluzii au fost confirmate de Organizaţia internaţională pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), au stabilit că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, substanţă de tip militar concepută în epoca sovietică.

Opozantul, aflat în continuare în convalescenţă în Germania, l-a acuzat direct pe preşedintele rus Vladimir Putin că ar fi în spatele otrăvirii sale, acuzaţie respinsă de Moscova.

În pofida acestor versiuni, autorităţile ruse au respins orice idee de otrăvire şi au acuzat atât serviciile secrete occidentale, cât şi apropiaţi ai lui Navalnîi sau chiar pe acesta însuşi că ar fi autorii situaţiei create.

Directorul Serviciului de informaţii externe rus (SVR), Serghei Narâşkin, a susţinut vineri că moartea lui Navalnîi ar fi făcut din acesta o „victimă de sacrificiu" utilă Occidentului pentru a „relansa mişcarea de protest în Rusia".

Presupusa otrăvire a lui Navalnîi a tensionat şi mai mult relaţiile între Rusia şi Occident. Uniunea Europeană a sancţionat şase înalţi responsabili ruşi - potrivit Bruxellesului - în legătură cu acest caz.

Amintim că, la sfârșit de august opozantul rus Alexei Navalnîi a ajuns în stare de inconștiență la un spital din Omsk. Atunci purtătorul său de cuvânt a anunțat că politicianul a fost otrăvit.


Pub