Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul Șor la Curtea de…

Dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul. Ședința de judecată programată pe astăzi nu a avut loc. Motivul

Ședința de judecată în dosarul lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul, care a fost programată pentru astăzi, 6 noiembrie, nu a avut loc.  În timp ce fostul primar de Orhei este căutat de autorități, dosarul său la apel nu înaintează din motiv că materialele dosarului penal se află încă la Curtea Supremă de Justiție și nu este posibilă examinarea cererii de recuzare a completului de judecată.

Ședința nu a avut loc. Dat fiind faptul că materialele dosarului penal se află la Curtea Supremă de Justiție și nu este posibilă examinarea cererii de recuzare”, se arată pe portalul Curții de Apel. 

Solicitat de ZdG, Aureliu Colenco, unul dintre avocații lui Ilan Șor, ne-a comunicat că ședința de astăzi nu a avut loc din motiv că nu au fost examinate toate cererile depuse de către avocați și nici a fost examinată recuzarea completului de judecători.

În aceste circumstanțe, următoare ședință în dosarul lui Șor a fost programată pe 11 noiembrie, curent.

Avocații fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, Ilan Șor, au cerut recuzarea completului de judecători motivând „abuzuri și abateri grave de procedură penală”.

Aureliu Colenco ne-a comunicat că avocații au cerut recuzarea completului de judecată după ce „magistrații au dispus examinarea cauzei fără materialele din dosar, calificând acțiunile judecătorilor drept abuzuri și abateri de la procedura penală”.

La 1 septembrie curent, avocații lui Ilan Șor, Colenco Aureliu și Calaida Denis, au înaintat o cerere de strămutare a judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad.

Odată cu depunerea cererii de strămutare, la 1 septembrie, avocații Colenco Aureliu și Calaida Denis, în numele inculpatului Șor Ilan, au depus cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate relativă exercitării controlului constituționalității prevederilor alin.(1) art. 46 Cod de procedură penală, în partea ce vizează sintagma „în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului”, totodată solicitând și suspendarea examinării cererii de strămutare a judecării cauzei penale până la soluționarea definitivă de către Curtea Constituțională a sesizării respective.

În motivarea cererii au indicat că, toate cererile apărării privind strămutarea judecării cauzei penale în privința lui Şor Ilan învinuit de comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5), art. 243 alin.(3) lit. b) Cod penal, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad, inclusiv cererea din 01 septembrie 2020 au ca temei legal art.46 alin.(l) Cod de procedură penală, fiind ocazionate de suspiciuni serioase cu privire la imparțialitatea judecătorilor din cadrul Curții de Apel Cahul, prescriindu-se strămutarea cauzei penale de la aceasta, la o altă instanță judecătorească de același nivel, întru evitarea suspiciunilor și excluderea oricăror îndoieli legitime în această privință, pentru soluționarea obiectivă și imparțială a cauzei.

Astfel, Curtea Supremă de Justiție s-a adresat la Curtea Constituțională, iar până la soluționarea sesezării, CSJ a suspendat examinarea cererii de strămutare.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.