Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Joe Biden tot…

ULTIMA ORĂ Joe Biden tot mai aproape de victorie. Ultimele date îl dau învingător și în statele Pennsylvania și Georgia

Joe Biden (stânga) și Donald Trump surprinși în noapte după alegeri. Foto: AP

Răsturnare de situație în 2 state mari care erau atribuite lui Donald Trump. Astfel, în Georgia și Pennsylvania, potrivit ultimelor date, Joe Biden a trecut în frunte și conduce cu o diferență minimă, iar cele mai mari televiziuni americane prezic o victorie a candidatului Partidului Democrat. În aceste condiții, Biden devine aproape sigur cel de-al 48-lea președinte al SUA.

În aceste clipe, Biden este sigur de voturile a 264 de electori, iar pentru a câștiga sunt necesar minim 6. Până acum, majoritatea predicțiilor îl dădeau câștigător în baza celor 6 voturi din Arizona, acolo unde încă este în frunte cu o diferență minimă.

Cu ceva timp în urmă, marile televiziuni americane au anunțat că Joe Biden a trecut în frunte și în statul Pennsylvania (20 de voturi electorale) cu peste 5.000 de voturi după numărarea a circa 95% din voturi, transmite G4media.ro. Candidatul democrat a recuperat o diferență uriașă, de 600.000 de voturi în cel mai mare stat rămas de numărat. Recuperarea vine după numărarea voturilor prin corespondență. Dacă va câștiga în Pennsylvania, Biden nu mai are nevoie de nici un alt stat dintre cele în care nu s-a încheiat numărarea. Cu toate acestea, numărătoarea voturilor din Pennsylvania nu va deveni oficială decât după ce justiția se va pronunța asupra cererilor echipei Trump de oprire a numărării voturilor procesate DUPĂ ziua votului.

Captură CNN

În statul Georgia (16 voturi electorale), unde Joe Biden a preluat în premieră conducerea, mai sunt de numărat peste 8.000 de voturi, potrivit unui responsabil al biroului electoral citat de The Guardian. Joe Biden conduce cu 1.096 de voturi în fața lui Donald Trump în acest stat care s-ar putea dovedi decisiv în economia alegerilor.

Captură CNN

Dacă rezultatele din Georgia și Pennsylvania vor rămâne la fel, atunci Joe Biden ar putea repurta o victorie clară cu 306 de electori, cu mult peste limita de 270.

Donald Trump însă anunță că nu va ceda și va cere în instanță contestarea rezultatelor în mai multe state și anunță că nu are niciun plan de a recunoaște victoria contracandidatului său.